O gaură neagră de masă stelară din Calea Lactee este mult mai masivă decât se credea

  • 01 Decembrie 2019 16:41
O gaură neagră de masă stelară din Calea Lactee este mult mai masivă decât se credea

O gaură neagră de masă stelară din Calea Lactee, aflată la aproximativ 15.000 de ani lumină de Soare, este de peste două ori mai masivă decât credeau oamenii de știință că ar fi posibil pentru o gaură neagră de acest tip, informează sâmbătă Live Science.

Această gaură neagră este de 70 de ori mai masivă decât Soarele, conform unui nou studiu. Anterior astrofizicienii considerau că masa unei găuri negre stelare, formată în urma colapsului gravitațional a unei stele masive, nu poate depăși 30 de mase solare.

"Am crezut că stelele foarte masive, cu o compoziție chimică tipică pentru galaxia noastră, își împrăștie o mare parte din gazele ce le compun sub formă de vânt stelar, pe măsură ce se apropie de sfârșitul vieții stelare. Și astfel nu ar trebui să lase în urma lor găuri negre atât de masive", conform coordonatorului acestui studiu, Jifeng Liu, director general adjunct al Observatoarelor Astronomice din cadrul Academiei chineze de Științe.

Se crede că galaxia noastră conține aproximativ 100 de milioane de găuri negre de masă stelară, însă astronomii au putut descoperi doar puțin peste 20 pentru că, până acum aproximativ 2 ani, singurul mod în care aceste obiecte cosmice puteau fi descoperite era prin detectarea radiațiilor X pe care le emit atunci când devorează alte obiecte cosmice. Majoritatea găurilor negre din Calea Lactee nu sunt însă active și astfel nu emit astfel de radiații detectabile de pe Pământ.

Liu și echipa sa au apelat la o altă metodă: au scanat cerul cu telescopul chinez LSAMOFST (Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope) în căutarea unor stele aflate pe orbita unor obiecte invizibile însă cu influențe gravitaționale evidente. Echipa condusă de Liu a descoperit astfel o stea aflată la 15.000 de ani lumină care pare să "danseze în jurul a nimic" - însă caracteristicile orbitei sale indică faptul că gravitează în jurul unei găuri negre.

După descoperirea acestei stele, pe care au numit-o LB-1, cercetătorii au apelat la două uriașe telescoape optice - Gran Telescopio Canarias din La Palma, Spania și respectiv telescopul Keck I din Hawaii - pentru a determina masa acestei stele și a găurii negre pe orbita căreia se află. Ei au descoperit că steaua este de 8 ori mai masivă decât Soarele, iar gaura neagră are 70 de mase solare. Această stea încheie o orbită completă în jurul găurii negre la fiecare 79 de zile.

Gaura neagră "este de două ori mai masivă decât credeam că este posibil", conform unui comunicat al autorilor studiului. "Acum teoreticienii trebuie să accepte provocarea de a explica modul în care s-a format".

"Această descoperire ne obligă să reexaminăm teoriile despre modul de formare al găurilor negre de masă stelară", a comentat și directorul laboratorului LIGO, profesorul de la Universitatea din Florida David Reitze, care nu a fost implicat în acest studiu. "Acest rezultat remarcabil, alături de detectarea de către laboratoarele LIGO-Virgo a unei coliziuni între găuri negre, reprezintă o renaștere a modului în care înțelegem astrofizica găurilor negre", a adăugat el.

Studiul realizat de cercetătorii chinezi a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:1,54 m/s
Wed
28
Thu
22
Fri
24
Sat
25
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău