O expoziție retrospectivă cu peisaje, natură moartă și alte lucrări ale artistului Victor Guțu poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 02 Martie 2023 16:59
 O expoziție retrospectivă cu peisaje, natură moartă și alte lucrări ale artistului Victor Guțu poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Artistul Victor Guțu este aniversat la Muzeul Național de Artă al Moldovei. O expoziție retrospectivă cu peisaje, natură moartă și alte lucrări mai recente sunt expuse publicului până pe 2 aprilie.

Potrivit organizatorilor, Victor Guțu este un artist cu o viziune aparte „format în anii 90 ai secolului trecut, autor al unor peisaje lirice pătrunzătoare, naturi moarte, al compozițiilor metaforice, la această expoziție, cu lucrările ultimilor ani, ne dezvăluie o altă fațetă a talentului său -- crearea de imagini artistice din fotografii vechi. Farmecul lor unic este transmis nu numai de aspectul personajelor, ci și de toate mijloacele specifice ale picturii. Artistul nu copiază aceste fotografii, trecute prin multe mâini, deja estompate, uzate, dar încă incitante. Și nu reproduce exact motivul odată capturat: el selectează esențialul, reconstruiește ceva într-un format gândit al pânzei, adaugă altceva așa cum găsește el de cuviință, dezvoltă orchestrația culorilor. Pictorul subliniază caracteristicile tipajului - rudele sale și vechii lor prieteni, săteni din Basarabia - fără a le ascunde simplitatea și pozarea ostentativă în fața lentilei aparatului de fotografiat. Pentru ei, a fost un eveniment important – să fie imortalizați ca amintire, pentru posteritate – de fapt, ei apăreau (chiar și stând pe jos, întinși pe pământ) în fața viitorului. În imagini, totul a înghețat într-o clipă prestabilită. Dar în picturi, timpul este perceput dual: atât ca "încremenit" - în natura statică a personajelor, cât și aflându-se în derulare - în structura plastică spiritualizată a picturii”, a spus directoarea adjunctă a Muzeului Național de Artă al Moldovei, Lucia Postica.

Expoziția constituie o suită genetică a memoriei de familie, a declarat Maria Dragnev: „Obiectivul suprem al artistului este de a recrea atmosfera emoțională generală, de a transmite impresia sa despre spiritul epocii trecute și puritatea morală a oamenilor. El urmează exemplul strămoșilor și maeștrilor săi - "primitivi" în caracteristicile personale de bază: el îi abordează cu sinceritatea sentimentelor sale, prin ne pretențiozitatea artei. Evită efectele externe, frumusețea superficială, preferând simplitatea structurii compoziționale, monocromul culorii. Valoarea estetică a acestui ciclu de picturi de Victor Guțu constă în expresivitatea bine dozată a picturii, adevărata vitalitate a imaginilor, o autolimitare chibzuită și laconismul tehnicilor picturale”.

Născut în anul 1963 la Sturzovca, raionul Glodeni, Victor Guțu își face studiile la Școala Republicană de Arte Plastice „I. E. Repin”, actualmente, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova începând cu anul 1997.

Artistul organizează mai multe expoziții personale, printre care: 1997 - Muzeul National de Artă al Moldovei; 1999 - Moscova, Rusia; 2000, 2002 - Galeria Aorta, Chișinău; 2004, 2011- Misiunea OSCE în Rep. Moldova; 2005 – Ambasada Elveției la Kiev, Ucraina; 2006 - Hotelul Dedeman, Chișinău; 2007 – Ambasada SUA la Chișinău; 2007 – Galeria Niagara, Chișinău; 2008, 2013, 2018 - Centrul Expozițional Constantin Brâncuși, Chișinău; 2009 – Galeria Alexander, Chișinău; 2017 – Ambasada Ungariei în Rep. Moldova; 2021 - Centrul Expozițional Dukley Gardens, Muntenegru.

Pentru activitatea sa artistică a fost menționat cu: Premiul UAPR, filiala Bacău, România1996; Premiul ministerului Culturii al Rep. Moldova la Bienala Internațională de Pictură, Chișinău, 2021; titlul onorific Maestru în Artă – 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău