O expoziție dedicată scriitorului Alexei Mateevici, inaugurată în Ucraina
-
11 Mai 2018 13:35
O expoziție în care sunt prezentate lucruri inedite despre scriitorul Alexei Mateevici a fost inaugurată în regiunea Kiev, Ucraina.
Ambasada R. Moldova în Ucraina, în cooperare cu Consiliul municipal al orașului Boryspil și Consulatul Onorific al R. Moldova în regiunea Kiev, a inaugurat în incinta Bibliotecii Centrale a orașului Boryspil cea de-a doua Expoziție cu genericul «Renaștere. Відродження». Evenimentul a fost dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea autorului Imnului de Stat al R. Moldova „Limba noastră”, a scriitorului, Alexei Mateevici.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la expoziție pot fi văzute panouri conținând copii ale unor documente din arhiva seminarului Academiei Teologice din Kiev, unde și-a efectuat studiile Alexei Mateevici în anii 1910-1914, inclusiv copii ale textelor scrise de poet și fotografii.
Materialele prezentate la expoziție au fost puse la dispoziție de către pământeni ai poetului născuți în satul Zaim, care locuiesc în Ucraina.
În cadrul discursului său ambasadorul Ruslan Bolbocean a ținut să menționeze că alegerea Boryspilului drept locație pentru desfășurarea expoziției dedicate marelui cărturar Alexei Mateevici are o semnificație aparte, ținând cont de faptul că în această localitate s-a născut autorul imnului de Stat al Ucrainei Pavlo Ciubinski. De asemenea, ambasadorul a menționat că ambii poieți, autori ai imnurilor naționale, sunt simboluri sacre ale celor două țări, care permit construirea unor punți spirituale și poduri ale culturii și cunoașterii între ambele state.
La eveniment au participat reprezentanții autorităților locale, corpului diplomatic, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, inclusiv profesori, studenți, cercetători și colaboratori științifici ai Bibliotecii Centrale. Inaugurarea expoziției s-a înscris în șirul de acțiuni ale Ambasadei de promovare a valorilor culturale autentice și comemorare a personalităților marcante ale istoriei și literaturii naționale și va fi deschisă publicului în perioada 10 mai -10 iunie 2018.