O expoziție dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetei Iulia Hașdeu, vernisată la Casa Scriitorilor
-
16 Noiembrie 2019 18:10
O expoziție dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetei Iulia Hașdeu, a fost vernisată la Casa Scriitorilor
Vernisarea expoziției cu genericul „Arhanghel de mândre prevestiri”. Iulia Hasdeu: 150 de ani de la naștere (1869 – 1888)”, urmată de o conferință dedicată tinerei scriitoare, care a murit la 19 ani neîmpliniți, a avut loc la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău.
Directorul muzeului, criticul literar Vasile Malanețchi, a prezentat piesele cele mai importante - cele trei volume ale operelor postume ale Iuliei Hașdeu, scoase de sub tipar, la Paris, în anii 1889-1890, adică în anii care au urmat imediat trecerii la cele veșnice a Iuliei Hasdeu.
Publicul a putut lua cunoștință și de tabelul cronologic al tinerei autoare, cu o serie de aprecieri și referințe critice făcute la adresa ei de ilustre personalități precum I.L. Caragiale, Gala Galaction, Alexandru Vlahuță, Elena Văcărescu, ș.a.
Alte fotografii reprezintă Castelul de la Câmpina, construit după moartea Iuliei de către tatăl ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu; cinci busturi reprezentându-i pe cei cinci cărturari iluștri din neamul Hasdeu (Tadeu, Alexandru, Boleslav, Bogdan și Iulia), toate executate de sculptorul Valentin Vârtosu; în alte două poze sunt reprezentate busturile lui B.P. Hasdeu din curtea casei-muzeu de la Câmpina, executat de sculptorul Alexandru Plămădeală și, respectiv, al Iuliei Hasdeu din casa-muzeu de la Câmpina, executat de sculptorul Ion Georgescu.
Este expusă, de asemenea, copia bine cunoscutului portret al Iuliei Hasdeu executat în anul 1889 de către profesorul ei de pictură de la Paris, Diogene Maillart, precum și numeroase poze cu chipul angelic al tinerei scriitoare.
La eveniment a participat istoricul literar, publicistul și dramaturgul român, Octavian Onea, care a activat mulți ani în calitate de muzeograf și de director la Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu” de la Câmpina.
Despre personalitatea și opera Iuliei Hasdeu, dar și despre necesitatea perpetuării memoriei și creației tinerei scriitoare dispărute prematur au mai vorbit poeta Eugenia Bulat, criticul literar Ana Bantoș, istoricul Alexandru Moraru, jurnalistul Teodor Cojocaru, precum și poetul Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Expoziția poate fi vizionată zilnic, cu excepția zilelor de weekend, între orele 10.00 și 17.00, în Sala cu Cămin a Scriitorilor din Moldova.
Adresa: Chișinău, str. 31 august 1989, nr. 98; tel. 022 23 78 82; 022 23 81 08.