O expoziție dedicată arhitecturii Chișinăului a fost inaugurată la un muzeu din capitală

  • 05 Ianuarie 15:57
O expoziție dedicată arhitecturii Chișinăului a fost inaugurată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată ieri, 4 ianuarie, expoziția cu genericul ”La pas prin Chișinăul secolului XX”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul adjunct al instituției, Mariana Vasilache a  menționat că Chișinăul este, fără dubii, un oraș al contrastelor. O așezare care-și duce traiul între „a fost” și „este”. ”Trăim acut acest contrast, îl vedem și îl experimentăm în fiecare zi, iar arhitectura acestuia este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou, ea fiind martor și principal indicator al schimbării. Cunoscut din imagini de la începutul secolului trecut drept o mică, dar foarte simpatică urbe, astăzi ne ciocnim tot mai des cu nostalgica sintagmă „aici a fost”... „Aici a fost Casa Eparhiei”, „aici a fost Hotelul Suisse”, „aici a fost Gimnaziul de fete”, iar pe locul acesta „deputații din Sfatul Țării au votat Unirea de la 1918”. Dintre bijuteriile arhitectonice care odinioară bucurau ochiul orășenilor, astăzi ne-au rămas foarte puține, unele - doar în imagini fotografice. Aceste poze fac subiectul cataloagelor de colecție, iar comorile necunoscute ale arhitecturii și vieții urbane, reflectate în 48 de imagini, au fost aduse atenției publicului într-o expoziție dedicată Chișinăului în sec. XX”, a subliniat Mariana Vasilache.

”Această expoziție este o provocare pentru noi toți de a redescoperi Chișinăul în vremuri în care avem și acordăm atât de puțin timp pentru frumos. Este o invitație la o primblare pe străzile de altădată cu depănarea amintirilor despre aspecte cunoscute sau uitate, despre locuri încărcate de istorie sau emoții. Și, ca în orice loc care tinde să-și valideze autenticul prin cultură, Chișinăul, azi, poate mai mult ca oricând, are nevoie de exercițiul memoriei pentru a supraviețui și a se dezvolta”, a mai spus directorul adjunct al instituției.

În 2021, Muzeul Național de istorie a Moldovei lansează o serie de evenimente dedicate celor 585 de ani de la prima atestare documentară a localității. Expoziția va fi deschisă până la 31 ianuarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
2
Ninsoare ușoară
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
7
Fri
9
Sat
2

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău