O expoziție de week-end a fost inaugurată la un muzeu din capitală

  • 28 Mai 2022 13:37
O expoziție de week-end a fost inaugurată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția de grafică #Operadeweekend. Ea va putea fi vizitată sâmbătă și duminică, între orele 11.00-18.00. În acest week-end, #operadeweekend prezintă lucrarea lui Lucas van Leyden „Mahomed și călugărul Sergius” (stampă din sec. XVIII), gravură cu dăltița, hârtie, informează MOLDPRES.

Lucas van Leyden (1494-1533), cunoscut și ca Lucas Hugensz sau Lucas Jacobsz, a fost un pictor și gravor olandez. I-au supraviețuit timpului 17 picturi, iar un număr de 27 de lucrări sunt cunoscute din descrierile lui Karel Van Mander și din copii realizate după acestea. Giorgio Vasari l-a considerat un gravor la fel de valoros ca Albrecht Dürer. Lucas van Leyden devine foarte priceput în această artă de la o vârstă fragedă: cea mai veche imprimare cunoscută de el datează din 1508, pe când avea 14 ani, notează sursa citată.

Gravura datată din 1508 ilustrează o legendă despre Mahomed care a circulat în Europa în perioada medievală. O ilustrare a poveștii profetului Mahomed și a călugărului Sergius. Mahomed, când era în compania călugărului, a băut și el prea mult vin și a adormit. Înainte de a se trezi, un soldat l-a ucis pe călugăr și i-a pus sabia în mâna lui Mahomed. Când profetul l-a trezit pe soldat și pe însoțitorii lui i-a spus că l-a ucis pe călugăr. De aceea, Mahomed a interzis urmașilor săi să bea vin.

„Astăzi lucrările sale se păstrează în colecțiile permanente în câteva muzee din lume, precum New York, Boston, Londra, Philadelphia, San Francisco etc., printre care și Chișinău. Această lucrare reprezintă o scenă istorică, controversată, pe Mahomed, apostolul, într-o scenă cu însoțitorul său, călugărul Sergius. Scena este inspirată dintr-o legendă din istoria medievală, un răspuns clar la faptul de ce a interzis Mahomed alcoolul, și ce poate să se întâmple dacă acesta este băut în exces”, a menționat muzeografa Elena Casiadi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău