O expoziție de pictură a artistei Eleonora Brigalda a fost inaugurată la București

  • 08 Septembrie 2023 13:22
O expoziție de pictură a artistei Eleonora Brigalda a fost inaugurată la București

O expoziție de pictură a artistei de la Chișinău, Eleonora Brigalda, cu titlul “Genius Loci”, a fost inaugurată în Sala Brâncuși a Palatului Parlamentului din București, România.

Expoziția este o retrospectivă, ce prezintă 50 pânze realizate pe parcursul anilor de pictoriță, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Constantin Ciobanu de la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, Eleonora Brigalda este artistă cu multiple valențe creatoare. „Pe parcursul anilor ea s-a manifestat în domeniul științific, cel al pedagogiei artelor plastice, indispensabila fiind în acest parcurs creația artistică. Eleonora Brigalda propune o expoziție cu titlul simbolic ce provine din latina Genius Locci – spiritul locului, care prezintă o abordare plastică bazată, deopotrivă, pe un studiu aprofundat al istoriei și areologiei. Fiecare din opere etalate face referință la istoria artelor, artei vechi, începând cu arta preistorică și medievală, inspirate din pictura brâncovenească, forme ancestrale care formează  arhetipuri ale inconștientului, imagini fie antropomorfe sau zoomorfe, aparținând culturii Hamangia, Cucuteni Tripolie, care creează acea ambianță a spiritului locului și nu se limitează pentru autoare la Basarabia. Cheia decodificării acestui concept se regăsește în simbolurile și mesajele prezente în tablourile pictoriței”, a menționat Constantin Ciobanu.

La rândul său, criticul de artă Ana Amelia Mădălina Dincă a spus că Eleonora Brigalda este o artistă de școală academică și acest lucru se observă și în lucrările de factură modernă, dar și în cele de factură abstractă. „Lucrările pictoriței Eleonora Brigalda se remarcă prin tușă, prin pata de culoare, prin acordurile cromatice. Și aceste rafinate culori, se regasesc în lucrări de o excepțională sensibilitate cromatică, care pur și simplu se lipesc de suflet”, a declarat criticul de artă.

Pictorița Eleonora Brigalda a subliniat că „expoziția se referă la istoria scrisă și nescrisă a trecutului si prezentului dramatic a arealului românesc transpusă în culori. Miturile fundamentale ale neamului au servit drept punct de referință și inspirație întru cercetarea, cunoașterea și conștientizarea identității”.

Expoziția va fi deschisă de luni până vineri, până pe 30 septembrie, 2023.

Eleonora Brigalda este născută la 14 ianuarie 1959 în Călărași, deține titlul de Om Emerit al Republicii Moldova, pictor, artist plastic și critic de artă, doctor în studiul artelor, profesor universitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău