O expoziție de grafică a artistului plastic Vasile Ciurari a fost vernisată la Biblioteca Națională

  • 13 Februarie 19:47
O expoziție de grafică a artistului plastic Vasile Ciurari a fost vernisată la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost vernisată astăzi o expoziție personală de grafică cu genericul ”Revelație” a artistului plastic Vasile Ciurari, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde 25 de lucrări grafice cu tematici specifice: capcană, îngerii vor pace, Chișinău, cursa, armonie, renaștere, geneza dragostei, înțelepciunea divină, avatar, recital, transformare, cazinou, roata norocului, calea eternității, libertate, labirint etc. ”Este o grafică deosebită. Sunt lucrări care se aseamănă cu grafica computerizată, dar aici e realizat totul cu penița în tuș. Este un lucru migălos, care necesită răbdare, talent și dăruire totală”, a precizat Elena Pintilei.

În context, artistul plastic Vasile Ciurari a spus că tematica lucrărilor sale este foarte diferită. ”Sunt lucrări foarte combinate. Este necesar să le studiezi mai mult timp, ca să înțelegi ce se are în vedere. Inițial, am făcut școala de pictură din Orhei. Până atunci, pictam ca toți ceilalți: peisaje, naturi statice etc. După o pauză îndelungată de timp, am revenit la pictură. Sunt lucrări realizate în combinație cu diverse tehnici și stiluri. Este aici și simbolism, și realism și abstracționism”, a subliniat autorul.

Potrivit Gutierei Prodan, maestru în artă, moderatoarea manifestării, Vasile Ciurari are lucrări deosebite. ”Este o grafică cu multe valențe și cu multe gânduri, înșiruită în niște linii, care în aparență ar părea simpliste, dar dacă meditezi, vezi aici o întreagă filozofie a vieții. Pictura e pasiunea lui de-o viață. Sunt lucrări care merită atenția publicului larg”, a remarcat Gutiera Prodan.  

Vasile Ciurari s-a născut la 14 ianuarie 1975, în satul Seliște din raionul Orhei. A absolvit Academia de Poliție Ștefan cel Mare (2002-2006); Universitatea Tehnică a Moldovei (1994-1998); Colegiul de Transport din Chișinău (1990-1994). A făcut Cursuri de mediator – 2017, Ministerul Justiției. În anii 1999-2010 a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Din 2013 este șef Serviciu securitate. A organizat expozițiile: „Pace Lumii”, TeleRadio Moldova, Academia de Științe a Moldovei, ANACEC, 2022; în cadrul Festivalului Mărțișorul Copiilor, Palatul de Cultură al Feroviarilor, 2023; Festivalul Cărții, Scuarul Mihai Eminescu, 2023.

Expoziția va fi deschisă timp de două luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
36,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Sat
31
Sun
31
Mon
32
Tue
33
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău