O expoziție de fotografii a fost deschisă în șase orașe din R. Moldova
-
20 Iulie 2020 16:05
Asociația Reporterilor „Oameni și kilometri” a vernisat astăzi, 20 iulie, expoziția fotografică cu genericul „Realități”, ajunsă la cea de-a IV-a ediție, în scuarul din preajma Monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, în incinta Cetății Soroca, în Piața Horelor din Cahul, în Parcul Central din Ialoveni, în Parcul „Vasile Alecsandri” din Edineț și în Parcul Central din orașul Bălți, informează MOLDPRES.
Evenimentul este susținut financiar de către National Endowment for Democracy (NED).
Solicitată de MOLDPRES, președintele Asociației ”Oameni și kilometri”, Polina Cupcea, a menționat că expoziția cuprinde 50 de fotografii care aduc în vizorul societății, dar și al autorităților, probleme și tematici precum soarta atelierelor de piatră de la Cosăuți, copilăria la sate, situația bătrânilor din aziluri, fațeta a 7 orașe din Moldova, povestea unui om al străzii care se mută în casă nouă etc. etc.
Potrivit sursei citate, fotografiile au fost realizate de cinci fotografi din Republica Moldova, selectați în cadrul unui concurs de burse menite să susțină și să promoveze fotografia documentară și foto-jurnalismul. Valoarea totală a burselor a fost de 2.000 dolari. Astfel, pe parcursul a 3 luni, fotografii au documentat câte un subiect ales. O parte din lucrările realizate de aceștia sunt expuse în cadrul expoziției „Realități 2020”, versiunile integrale urmând să fie publicate pe platforma www.oamenisikilometri.md.
„Expoziția fotografică organizată de „Oameni și Kilometri” ne permite, ca o lunetă, să descoperim realitatea din cele mai îndepărtate spații geografice și sociale ale Moldovei. Colecția de imagini, ca și articolele scrise de echipa „Oameni și Kilometri”, transmit puternice mesaje sociale și arată unde schimbările și reformele sunt într-adevăr necesare”, a mai spus Polina Cupcea.
Totodată, fotograful Tatiana Obuh a afirmat că, din păcate, în R. Moldova se investește prea puțin în fotografia documentară, comparativ cu alte țări, deși, anume fotografia documentară este cea care ne face să gândim altfel și ne povestește cel mai bine situația. ”Această bursă mi-a oferit oportunitatea să fac ceva nou: să relatez un subiect prin imagini, dar nu prin cuvinte. Pe parcursul celor trei luni am mers în 7 orașe ale Moldovei”, a precizat Tatiana Obuh.
În context, fotograful Vadim Șterbate a spus că bursa oferită de ”Oameni și Kilometri” l-a provocat să iasă din zona sa de confort și să încerce și altceva. ”Am prezentat povestea unei lespezi mari de piatră care se transformă într-un monument de artă, să zicem așa, grație unui sculptor desăvârșit – Ion Lozan. Totodată, această bursă a contribuit și la dezvoltarea mea profesională. Am mai studiat câte ceva, am urmărit și alte portrete similare, am încercat să fac față unor situații mai complicate ce țin de fotografie, fiindcă peste tot sunt pietre și pietroaie. Iar fiecare fotografie doream să fie diferită decât celelalte. Sper că mi-a reușit”, a menționat Vadim Șterbate.
Expoziția fotografică „REALITĂȚI” va fi deschisă publicului până pe 31 august 2020 în 6 orașe din Republica Moldova: Chișinău, Soroca, Cahul, Ialoveni, Bălți și Edineț.
Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” (www.oamenisikilometri.md) este o platformă on-line de jurnalism social, focusată pe abordarea intrinsecă a istoriilor umane și/sau a fenomenelor sociale din Republica Moldova (storytelling).
Sursa:Moldpres