O expoziție de artă letonă are loc în premieră la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 28 Iulie 11:46
O expoziție de artă letonă are loc în premieră la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Iubitorii de pictură pot vizit gratuit, astăzi, 28 iulie, o expoziție de artă letonă, inaugurată în premieră la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Printre acestea se numără și expoziția „Valdis Bušs - 100 de ani de la naștere”, un eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada Letoniei în țara noastră și Muzeul orașului Jurmala.

Lucrările pictorului Valdis Bušs (1924 - 2014) au fost, pentru mai bine de 50 de ani, parte integrantă a artei letone. Artistul și-a propus ca operele sale să genereze un efect intens asupra privitorului.

Prin lucrările mele, redau viața și binele. Cred că rațiunea va birui pe Pământ, ideile ce exprimă umanitatea vor învinge”, a spus pictorul.

Viața lui Valdis Bušs reflectă, precum o oglindă, soarta națiunii letone din secolul al XX-lea.

S-a născut la 25 iulie 1924 în satul Pokaševa, parohia Viļaka, districtul Abrene, fiind al doilea dintre cei 7 copii ai familiei. Tenacitatea și rezistența specifice fermierului, trăsături moștenite de către artist, i-au fost de folos atât atunci când a terminat liceul în condiții aspre de război (1943), cât și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când și-a făcut serviciul militar în legiune (1943-1944) și în Armata Roșie (1944-1945). La sfârșitul războiului Valdis Bušs avea 21 de ani, a fost rănit în lupte de trei ori și era determinat să se formeze ca artist la Academia de Arte a Letoniei (1945-1950). Cu toate acestea, viața l-a testat din nou. În martie 1949, logodnica artistului Anna Burlacāne a fost deportată în Siberia, împreună cu alți 40 de mii de „dușmani ai poporului”, de către puterea ocupantă a Uniunii Sovietice. Valdis Bušs și-a luat concediu academic pentru „a-și ameliora starea de sănătate”, a urmat-o pe Anna și s-a căsătorit cu ea în Orientul Îndepărtat. Această decizie i-a afectat întreaga sa viață de mai apoi. Căsătoria cu un „dușman al poporului” nu doar l-a împiedicat să-și finalizeze studiile, dar și l-a lipsit de oportunitatea de a participa la viața artistică timp de 20 de ani.

Expoziția este deschisă publicului până pe 01 septembrie.

Mai sunt deschise pentru public Expoziția pictorului Ion Theodorescu-Sion, expoziția „Cyber Island” a artistului Adrian Grecu și Collective Wall - Liminal Marks.

Tradițional, în fiecare duminică a lunii, intrarea la Muzeul Național de Artă al Moldovei din capitală este gratuită.

O expoziție de artă letonă are loc în premieră la Muzeul Național de Artă al Moldovei

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău