O expoziție cu genericul ”Imaginea femeii în afișul sovietic” va fi deschisă în Capitală

  • 24 Iulie 2020 17:13
O expoziție cu genericul ”Imaginea femeii în afișul sovietic” va fi deschisă în Capitală

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei va fi deschisă în perioada august-noiembrie expoziția cu genericul ”Imaginea femeii în afișul sovietic”, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului adjunct al muzeului, Mariana Vasilache, instituția muzeală își îndeplinește destinația firească de a păstra în timp și a pune la dispoziția vizitatorului diverse categorii de exponate, printre care și colecția de afișe cu imaginea femeii sovietice, care a jucat un rol important în toate domeniile vieții social-economice și culturale.

Expoziția tematică „Imaginea femeii în afișul sovietic” este rezultatul cercetării și valorificării colecției de afișe sovietice din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Constituită din donații și achiziții pe parcursul mai multor decenii ale sec. XX, colecția reprezintă femeia implicată în diverse activități ale societății sovietice. Cronologic, expoziția include perioada 1920-1985. Cel mai vechi afiș datează din anul 1920 și reflectă, sugestiv, statutul și activitatea femeilor după revoluția bolșevică din 1917.

”Prin această expoziție nu intenționăm o rescriere sau retrăire a istoriei. Nu urmărim nici măcar reamintirea unor timpuri trecute, ne propunem doar să oprim pentru câteva momente microfilmul timpului, pentru o prezentare de ansamblu a imaginii femeii în afișul sovietic. Aceste afișe reflectă istoria mai multor generații și pot fi considerate parte din viața lor. Acceptate sau nu, privite cu înțelegere sau cu indiferență, ele sunt mărturie a acelor timpuri, aparținând unui regim politic care ne-a influențat destinul, tulburând până și cursul istoriei”, a afirmat directorul adjunct al instituției Mariana Vasilache. 

Variat prin mesaj, format și design, divers din punct de vedere tematic, afișul a fost structurat în câteva compartimente: femeia după revoluția din 1917, egalată în drepturi cu bărbații, rolul femeii în procesul de colectivizare, femeia pe front și în spatele frontului, contribuția femeii în restabilirea economiei naționale (la strung, în mină, pe tractor), femeia-mamă, femeia în diverse profesii, femeia în lupta pentru pace, femeia și sportul etc. ”Emoționant prin mesaj și valoros prin design este afișul cu imaginea femeii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Expresiv, colorat într-un stil strident, este afișul cu imaginea femeii în agricultură. Un mesaj aparte au afișele cu chipul femeii-mamă, cu texte concise și imagini sugestive. Sunt ușor de contemplat și afișele cu imaginea femeii în restabilirea economiei naționale, în practicarea sportului etc. La crearea acestui gen de afișe și-au adus contribuția renumiți pictori din URSS, inclusiv din RSSM: D. Bednîi, N. Corețki, A. Bubnov, N. Vatolina, I. Bogdesco, G. Dimitriu, O. Cojocaru, I. Taburță ș.a.”, a mai spus Mariana Vasilache.

În esență, aceste afișe oglindesc eforturile de a găsi un mijloc de informare la o scară de circulație publică, demonstrând, o dată în plus, că afișul sovietic a fost una din cele mai eficiente metode de promovare a ideologiei și politicii de stat.

Primele afișe sovietice au fost cele datate cu anul 1917, din timpul loviturii de stat bolșevice din Rusia, servind ca mijloc de comunicare în masă, folosit la maximum în scopul argumentării dictaturii bolșevice. Guvernul de atunci a văzut în afiș un instrument eficient pentru mobilizarea maselor care nu știau să scrie și să citească. Astăzi, privind aceste afișe, este ușor să ne imaginăm că producția de afișe în sec. XX era extrem de intensă. Etalat pe ziduri și panouri, pe stâlpi amenajați special în locuri frecventate, afișul participa activ la spectacolul vizual al străzii. El chema, atrăgea, convingea și milita în favoarea unui mesaj bine precizat. Autorii foloseau texte sau sloganuri accesibile și un design cu mare impact, bazate pe reprezentări figurative sau abstracte de femei din clasa muncitoare sau țărănească. Procesul de creare a afișelor era unul foarte complicat și includea efortul unui număr mare de pictori, scriitori, poeți, jurnaliști.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău