O expoziție aniversară de fotografii și documente va fi vernisată la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

  • 18 Noiembrie 2020 18:35
O expoziție aniversară de fotografii și documente va fi vernisată la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

La Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va fi inaugurată mâine, 19 noiembrie, la ora 15.00, expoziția de fotografii și documente de arhivă cu genericul ”Conservatorul de Stat din Chișinău: 1940-1963”, la 80 de ani de la fondarea instituției, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directoarea bibliotecii științifice a instituției, Rodica Avasiloaie a menționat că expoziția cuprinde documente istorice, fotografii menite să ofere o imagine inedită asupra unei etape de dezvoltare a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din perioada 1940-1963 (Conservatorul de Stat din Chișinău).

Potrivit sursei citate, documentele au fost selectate din colecțiile Arhivei AMTAP, Agenției Naționale a Arhivelor. ”Prezenta expoziție omagiază personalitățile care au contribuit la dezvoltarea instituției și a culturii naționale. Documente istorice de arhivă sunt expuse în premieră și reprezintă  o primă etapă de valorificare și promovare a istoriei AMTAP”, a precizat Rodica Avasiloaie.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova este succesoarea Conservatorului de Stat din Chișinău fondat în anul 1940 și a instituțiilor de învățământ muzical care și-au desfășurat activitatea la Chișinău începând cu anul 1919, când la inițiativa lui George Enescu a fost deschis conservatorul  „Unirea”.

Pe parcursul istoriei sale instituția și-a schimbat de mai multe ori denumirea și structura. Inițial la Conservator se făceau studii doar în domeniul muzicii. La sfârșitul anilor 50 se înființează primele grupe de studenți la specialitatea Actorie, în anul 1965, deja în cadrul Institutului de Stat al Artelor (format în baza Conservatorului în 1963), se creează catedra Regie și arta actorului, iar în anul 1988 – facultatea Arta Teatrală (în prezent Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia). Facultatea Arte Plastice este fondată în anul 1984, fiind redenumită în Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design în 2017). În forma ei actuală Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a fost instituită în baza reorganizării Universității de Stat a Artelor (înființat prin comasarea Academiei de Muzică „G. Musicescu” și a Institutului de Stat al Artelor în 1999) la 1 septembrie 2002.

Printre primii studenți ai Conservatorului din Chișinău sunt nume înscrise cu litere de aur în istoria culturii muzicale naționale: cântăreții Tamara Ciobanu și Leonid Boxan, dirijorii Timofei Gurtovoi și Efim Bogdanovschi, compozitorii Solomon Lobel, Alexei Stârcea, Gheorghe Neaga, pianiștii Lia Oxinoit și Alexandru Dailis, clarinetistul și dirijorul Mihail Caftanat, muzicologul Gleb Ciaicovschi.

Expoziția va fi deschisă până la 12 decembrie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău