O expoziție aniversară a pictorului Teodor Buzu a fost vernisată în Cehia

  • 12 Iunie 12:30
O expoziție aniversară a pictorului Teodor Buzu a fost vernisată în Cehia

Artistul plastic Teodor Buzu și-a vernisat lucrările zilele acestea în orașul Tabor din Cehia, informează MOLDPRES.

Expoziția ”Doteky Času - Atingerile Timpului - Touch of the Time” se desfășoară concomitent în două galerii (Galeria u Radnice – Pictură și grafică, Galeria Ambit – Picturi pe mătase și porțelan) din orașul ceh Tabor. Cu aceeași ocazie, a fost lansat albumul jubiliar al pictorului, transmite sursa citată.

Evenimentul a avut loc sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă. În cuvântul de salut, Ambasadorul Alexandru Codreanu a evocat relațiile tradiționale de prietenie dintre Moldova și Cehia. Patronajul Ambasadei pentru această expoziție vine să susțină cunoașterea reciprocă moldo-cehă în plan cultural, să promoveze performanța artistică a unui recunoscut Maestru pentru publicul iubitor de artă din Cehia, dar și din Republica Moldova.

Totodată, Ambasadorul a dat citire mesajului de felicitare din partea Președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova Dumitru Bolboceanu și a înmânat pictorului Teodor Buzu medalia ”Mihail Grecu” a UAP, în semn de recunoștință a valorii incontestabile a creației artistului.

Pictorul Teodor Buzu, stabilit de mai mulți ani în Cehia, s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. În 1970-1977, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 la Academia de Arte și Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar și s-a stabilit cu traiul în patria ei - orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău. Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. Astfel, a obținut  premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I  pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice  din Passau, Germania, premiul săptămânalului ”Literatura și Arta”, Diploma Salonului Internațional  de Carte pentru ilustrațiile la cartea ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia. A participat la peste 100 de expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale.

Expoziția va fi deschisă până la 22 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
31,07
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:2,57 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
22
Mon
25
Tue
23

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău