O expoziție aniversară a meșterului popular Victor Pelin a fost vernisată la un muzeu din Capitală

  • 12 Februarie 2020 19:15
 O expoziție aniversară a meșterului popular Victor Pelin a fost vernisată la un muzeu din Capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată miercuri, 12 februarie, o expoziție aniversară cu genericul ”Comori spirituale cioplite în lemn” a meșterului popular Victor Pelin, la 70 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. 

Prezent la manifestare, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat că Victor Pelin este un meșter popular desăvârșit, care a renăscut tradițiile odinioară uitate în domeniul cioplitului în lemn. ”Victor Pelin participă la toate expozițiile organizate în domeniul patrimoniului cultural imaterial. El încearcă să pună în valoare acest meșteșug, să-l transmită tinerei generații, să-l promoveze și să ne facă cunoscuți pe plan național și internațional”, a subliniat Andrei Chistol.

La rândul său, directorul instituției, Petru Vicol, a afirmat că în expoziție sunt etalate cele mai reprezentative lucrări decorative ale autorului: blidare, platouri decorative, ploști și alte obiecte, decorate cu motive tradiționale zonei noastre etnografice, cu simboluri vegetale, geometrice, antropomorfe etc. Alături de acestea se remarcă două lăzi de zestre, cu crestături mari, lucrate iscusit, ce le conferă o valoare artistică remarcabilă.

”Meșterul popular Victor Pelin este un creator recunoscut de trofee, pe care le confecționează la comanda multor instituții și personalități. Expoziția include o gamă variată de trofee, schițate și realizate în ultimii ani. În 2017, el a participat la proiectul de conservare-restaurare a foișorului (Pavilionul muzical) din Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală – monument de categorie națională (construit în anul 1889, arhitect – Alexandru Bernardazzi), împreună cu specialiștii atelierului de restaurare al Muzeului”, a mai spus Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, la fel sunt expuse obiecte decorative și utilitare, de la cele mici, de uz casnic (linguri, căni, sărărițe), unelte de lucru (fuse, suveici, furci, citoare), obiecte de cult (cruci, casete pentru Biblie), până la piese mari de interior (scaune, blidare, cuiere). O categorie aparte de obiecte o constituie jucăriile pentru copii, confecționate în tradiția clasică a genului, lucrate de autor pentru educația copiilor preșcolari. O gamă importantă de obiecte etnografice au fost realizate pentru persoanele cu dizabilități de vedere, obiecte-cópii ale pieselor de patrimoniu, care pot fi atinse și cercetate de vizitatorii cu necesități speciale.

În cadrul evenimentului, Petru Vicol i-a înmânat omagiatului o diplomă de gratitudine din partea instituției pe care o conduce și a Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în semn de înaltă prețuire pentru eforturile depuse la promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și ocazia împlinirii a 70 de la naștere. Cuvinte de înaltă prețuire i-au adus protagonistului manifestării directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, președintele Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, Dumitru Costandachi ș.a. 

Născut la 9 februarie 1950, meșterul popular Victor Pelin este originar din orașul Orhei și în prezent este locuitor al satului Bălțata, raionul Criuleni. Este cunoscut de circa 30 de ani în calitate de meșter iscusit în arta lemnului și conduce Centrul de meșteșuguri tradiționale „Victor Pelin” din satul Bălțata. Prima lucrare confecționată de el a fost un suport pentru lumânări făcut din rădăcina unei viței-de-vie. Lucrările create de Victor Pelin au reprezentat Republica Moldova la expoziții în Ucraina, România, Italia, Germania, Rusia, China etc. A fost menționat cu cele mai înalte distincții: Însemnul nominal „Omul Anului – 2013”,  Medalia de Aur (2013, 2019) și Medalia de Argint (2017), obținute în cadrul Expoziției Internaționale „Infoinvent”. În anul 2017, meșterul popular Victor Pelin a fost distins de către președintele R. Moldova cu titlul onorific „Meșter Faur”.

Expoziția va fi deschisă până la 26 aprilie.

 Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău