O expoziție a unui sculptor din Budapesta a fost vernisată la un muzeu din Chișinău

  • 09 August 10:13
O expoziție a unui sculptor din Budapesta a fost vernisată la un muzeu din Chișinău

Peste 20 de lucrări ale sculptorului de origine germană Ingo Glass, stabilit în Budapesta, Ungaria, au fost vernisate joi, 8 august, în cadrul unei expoziții personale, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, oameni de cultură și artă.

Potrivit directorului instituției-gazdă, Tudor Zbârnea, Ingo Glass este unul dintre marii artiști la ora actuală, reprezentant al artei concrete occidentale. ”Este o bucurie că am reușit să-l aducem la Chișinău, cu sprijinul Complexului Muzeal Bistrița Năsăud, care s-a implicat total și cu insistența și aportul criticului de artă Vasile Duda, îngrijitorul catalogului artistului, care și-a făcut doctoratul pe tema creației lui Ingo Glass. Sper ca această expoziție să atragă artiști și să-i pună să gândească și să vadă încotro mergem în secolul XXI în artele plastice și dacă ne orientăm către sculptură în special, pentru că aceasta este o artă sculpturală”, a subliniat directorul instituției.

La rândul său, criticul de artă Vasile Duda a afirmat că artistul plastic Ingo Glass și-a propus să construiască o artă care să prindă elementele geometrice de bază – triunghi, pătrat, asociate culorilor primare: roșu, galben și albastru. ”Asta înseamnă că asocierea cu culorile naționale e până la urmă una pe care am putea s-o exemplificăm, dacă ne întrebăm strămoșii: de ce în secolul al XIX-lea, la 1848 au optat pentru roșu, galben și albastru? Noi astăzi doar constatăm aceste lucruri. Ingo Glass, însă, caută un limbaj esențializat din punct de vedere artistic și mesajul său este universal, nu unul național”, a constatat Vasile Duda.

Artistul Ingo Glass s-a născut în 1941 la Timișoara, a copilărit la Lugoj, s-a specializat la Institutul Ion Andreescu din Cluj, a contribuit la dezvoltarea Muzeului de Artă Contemporană din Galați, s-a integrat în cadrul vieții culturale bucureștene până în 1979, iar apoi a activat și s-a afirmat la Munchen, dar în prezent locuiește la Budapesta

Expoziția va fi deschisă până la 8 septembrie.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
11 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
9 °C
Sat
8 °C
Sun
6 °C

Curs oficial BNM 13 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2332 0.0088
USD 17.4562 0.0214
RON 4.0386 0.0021
UAH 0.7133 0.0010
RUB 0.2725 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău