O expoziție a artistului plastic Teodor Macari a fost deschisă la Chișinău

  • 13 Martie 2020 20:00
O expoziție a artistului plastic Teodor Macari a fost deschisă la Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă vineri, 13 martie, o expoziție de pictură cu genericul ”O privire din cer: Teodor Macari - un giuvaier al picturii române”, a regretatului artist plastic Teodor Macari, la 60 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Mariana Vasilache, a menționat că expoziția cuprinde 19 lucrări.

”O reflecție lungă despre imensitatea cerurilor, frumusețea peisajelor și melancolia florilor. Un experiment asupra necuprinsului cerurilor în toate culorile și în toată splendoarea lor. Culoare, spațiu, lumină și întuneric. Sunt doar câteva dintre simbolurile pe care le veți găsi reflectate în lucrările pictorului acuarelist Teodor Macari”, a subliniat Mariana Vasilache.

Născut la 13 martie 1960 în localitatea Mândrești, raionul Telenești, Teodor Macari și-a început studiile la Liceul de arte plastice „Igor Vieru” din Chișinău, apoi a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Tallinn, Estonia. A fost doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, iar din 1989 își începe cariera de profesor de pictură și compoziție la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. În 2005 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova și titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A realizat expoziții personale și de grup, a participat la tabere de creație din Tallinn, Câmpina, București, Ploiești, Bușteni, România, precum și la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău. Lucrările lui se află în colecțiile Muzeului de Artă din Ploiești, România, Muzeul Național de Arte al Moldovei, precum și în colecții particulare din R. Moldova, România, Germania, SUA, Macedonia, Lituania, Polonia, Franța, Elveția, Australia și alte țări.

Teodor Macari s-a stins din viață la 4 martie 2018. Expoziția va fi deschisă până la 22 martie.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău