O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie (raport iranian)

  • 12 Iulie 2020 14:33
O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie (raport iranian)

O "eroare umană", constând în reglarea necorespunzătoare a unui radar militar, constituie "elementul cheie" aflat la originea dramei avionului ucrainean doborât la 8 ianuarie în apropiere de Teheran, potrivit unui raport al Aviației civile iraniene (CAO) citat duminică de AFP, preluat de Agerpres.

Eroarea umană survenită în procedura de etalonare a unui sistem radar a determinat o "eroare de 107 grade" în funcționarea respectivului sistem, ceea ce nu a permis stabilirea corectă a traiectoriei obiectelor din câmpul radarului, a indicat raportul publicat sâmbătă seara.

Această greșeală inițială "se află la originea unui lanț periculos (de evenimente) care ar fi putut fi cu siguranță ținut sub control dacă ar fi fost luate alte măsuri", se arată în raport.

În minutele fatale care au urmat s-au produs însă și alte erori, potrivit documentului, care este prezentat drept "raport asupra faptelor" și nu raport final al anchetei.

În pofida informațiilor eronate de care dispunea în ce privește traiectoria aeronavei, operatorul sistemului de radar ar fi putut identifica ținta ca fiind un avion de linie, dar a avut loc și o eroare de identificare, indică raportul.

Mai mult, prima dintre cele două rachete lansate asupra Boeingului ucrainean a fost trasă de operatorul bateriei "fără ca acesta să fi primit răspunsul centrului de coordonare" de care depindea.

A doua rachetă a fost lansată 30 de secunde mai târziu ținând cont de "continuitatea traiectoriei țintei detectate", mai menționează documentul.

Cursa PS-752 a companiei Ukraine International Airlines între Teheran și Kiev a fost doborâtă la 8 ianuarie de două rachete. Cele 176 de persoane aflate la bord, în majoritate iranieni și canadieni, dar și 11 ucraineni, între care nouă membri ai echipajului, și-au găsit moartea în această catastrofă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău