O echipă de tineri ingineri din R. Moldova construiește drone de concepție proprie, pe care le-a exportat pe toate continentele

  • 08 August 2022 11:00
O echipă de tineri ingineri din R. Moldova construiește drone de concepție proprie, pe care le-a exportat pe toate continentele

Construiesc drone de concepție proprie, pe care le exportă pe toate continentele. Vorbim de o echipă de tineri ingineri din Republica Moldova, încă studenți la facultate, care au reușit să proiecteze drone de o performanță tehnologică competitivă. Astăzi, tinerii ingineri au încheiate contracte promițătoare cu diverse organizații din întreaga lume, inclusiv Crucea Roșie, pentru care proiectează și construiesc, de la zero, drone performante, scrie piataauto.md.

Potrivit sursei citate, inginerului lider al echipei, omul care e proiectantul principal și cel care conduce întreaga echipă, este Anton Danici. Pasiunea lui Anton pentru aviație și, în special, pentru elicoptere, a început încă în copilărie. După ce, adult ajuns, a studiat ingineria aeronautică, Anton a pus pe roate o afacere pe cât de neobișnuită, pe atât de promițătoare – a început cu construcția dronelor pentru filmări mai sofisticate, cinematografice, adaptate cerințelor specifice ale studioului sau filmului.

„Erau drone construite de la zero, personalizate și adaptate”, a declarat Anton Danici pentru portalul Piața Auto.

Potrivit tânărului inginer, astfel de drone au fost exportate pe absolut toate continentele locuite de pe Mapamond.

Între timp, însă, mai multe organizații de stat din întreaga lume au înțeles că dronele sunt bune nu doar pentru filmări, ci și monitorizări cu funcționalitate avansată, de la frontiere – la activități polițienești sau medicale. Astfel, tinerii ingineri din Moldova au început să colaboreze și cu alte mari industrii, decât cea cinematică.

Potrivit sursei, unicitatea dronelor produse în Moldova constau în faptul că toată avionica nu se conține în interiorul fuzelajului principal, ci într-unul din modulele de la baza aripilor, care e mai ușor și mai compact, ceea ce face și recuperarea mai ușoară în anumite condiții, dar și operațiunea de descărcare de date mai simplă.

Tinerii ingineri spun că timpul de producție a unei drone este de o lună, luându-se în calcul toate procesele tehnologice, dar, firește, dronele pot fi produse în succesiuni, urmând în lanț procesele tehnologice. Echipa își dorește să poată ajunge în viitorul apropiat la o capacitate de 20 de drone produse lunar.

Conform sursei citate, o dronă de bază, cu cea mai elementară tehnologie de senzori și comunicare, costă circa 50.000 euro. Dronele echipate cu tehnologiile cele mai sofisticate trec de 200.000 euro bucata.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău