O dispută juridică l-ar putea obliga pe artistul misterios Banksy să-și dezvăluie numele real

  • 10 Martie 14:25
O dispută juridică l-ar putea obliga pe artistul misterios Banksy să-și dezvăluie numele real

Identitatea artiastului Banksy, cunoscut pentru picturile stradale, sa a fost mult timp subiect de speculații și investigații, dar el ar putea fi forțat să își dezvăluie numele real dacă o dispută legată de o gravură a regretatei regine Elisabeth a II-a, reprezentată ca o maimuță cu bijuterii, va ajunge în instanță.

Doi colecționari de artă au intentat o acțiune în justiție împotriva artistului din cauza „refuzului” acestuia de a confirma autenticitatea unuia dintre faimoasele sale desene, transmite G4media.ro.

Mai precis, plângerea vizează compania artistului de graffiti, Pest Control, ca urmare a refuzului aparent al acesteia de a confirma autenticitatea Monkey Queen. După trei ani în care au încercat să obțină un răspuns, Nicky Katz și Ray Howse și-au pierdut răbdarea și dau în judecată Pest Control pentru încălcarea contractului. Aceștia invocă site-ul web al Pest Control, care afirmă că va elibera un certificat de autenticitate pentru „picturi, printuri, sculpturi și alte încercări de creativitate”. Certificatul este comparat cu „un ITP pentru lumea artei”: „înseamnă că puteți cumpăra, vinde sau asigura o operă de artă știind că este legitimă și că nu va cădea”, explică Pest Control.

Banksy, cunoscut pentru imaginile sale bazate pe șabloane, s-a descris pe sine ca fiind un „vandal de calitate”, care ridiculizează figurile de autoritate prin intermediul operelor de artă din locuri publice. Tabloul său, „Love is in the Bin” (Dragostea este în coșul de gunoi), parțial distrus, s-a vândut cu peste 18,5 milioane de lire sterline la licitația din 2021, în timp ce printurile sale semnate se vând cu cinci și șase cifre.

Pest Control a fost înființată de artist în 2008 după ce printuri false au fost vândute online și joacă un rol cheie pe piața lucrărilor sale. Un certificat de autentificare este vital pentru a obține prețul maxim atunci când își vinde lucrările.

Adevărata identitate a lui Banksy este un mister celebru, întreținut de decenii. Robert Del Naja de la Massive Attack, Jamie Hewlett de la Gorillaz și Neil Buchanan, fostul prezentator al emisiunii TV Art Attack, au fost cu toții suspectați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău