O Declarație comună cu Italia în sprijinul aderării R. Moldova la UE și un Program de Cooperare Culturală au fost semnate între cele 2 țări

  • 18 Iunie 14:55
O Declarație comună cu Italia în sprijinul aderării R. Moldova la UE și un Program de Cooperare Culturală au fost semnate între cele 2 țări

O declarație comună între Italia și Republica Moldova, în sprijinul integrării europene, dar și un Program de Cooperare Culturală între cele două țări au fost semnate astăzi, 18 iunie, la Chișinău, cu ocazia vizitei președintelui italian Sergio Mattarella. La conferința de presă comună cu omologul său italian, președinta Maia Sandu a mulțumit Italiei pentru sprijinul oferit în parcursul european și s-a referit la contextul regional complicat marcat de interferența Rusiei în procesele democratice din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Declarația comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la UE a fost semnată de vicepremierul pentru integrarea europeană Cristina Gherasimov și de vice-ministrul pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Italiei, Edmondo Cirielli.

De asemenea, oficialul italian și ministrul culturii Sergiu Prodan au semnat Programul Executiv de Cooperare Culturală între cele două state pentru perioada 2024 – 2027.

În declarațiile de presă care au urmat semnării celor două documente, președinta Maia Sandu a mulțumit omologului său de la Roma pentru sprijinul în parcursul european al Chișinăului, dar și pentru ajutorul financiar oferit prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Ea a subliniat că datorită acestui sprijin, cetățenii Rep. Moldova au fost ajutați să facă față crizei energetice în urma agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Rezistența ucrainenilor apără în prezent și securitatea Rep. Moldova, dar și a întregii Europe, a menționat șefa statului.

Maia Sandu a declarat că vizita președintelui italian reprezintă un mesaj puternic de solidaritate pentru Rep. Moldova în contextul regional complicat și a reiterat că țara sa este nevoită să facă tot mai multe amenințări de natură hibridă din partea Kremlinului.

„Kremlinul își dorește ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri, pe care să o folosească în interesele proprii, încearcă să submineze consolidarea instituțiilor și proceselor democratice prin bani murdari pe care îi aduce în Rep. Moldova ca să finanțeze acțiuni de destabilizare, să intervină în alegeri, ca să finanțeze forțe pro-Kremlin, străine interesului Republicii Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.

În context președinta Maia Sandu a subliniat importanța referendumului pro-european din această toamnă și a îndemnat cetățenii din Rep. Moldova, dar și din diaspora să participe la acest exercițiu la 20 octombrie.

La rândul său președintele italian Sergio Mattarella și-a arătat recunoștința pentru cetățenii Rep. Moldova care au găzduit miile de refugiați ucraineni. El a subliniat că Italia va rămâne și va susține în continuare Ucraina, dar și Rep. Moldova în realizarea reformelor necesare pentru a putea adera la familia europeană.

„Republica Moldova, în calitate de țară învecinată,  a suferit direct consecințele dramatice ale conflictului armat, prețurilor la energie și fluxului de refugiați în tranzit spre Europa. Italia s-a oferit să contribuie să reducă efectele negative ale acestei situații de a se afla aproape de o țară în război. Suntem foarte bucuroși de aprobarea iminentă a cadrului de negocieri și convocarea conferinței interguvernamentală. Italia va continua să rămână alături de Rep. Moldova în calea spre integrarea europeană”, a menționat președintele italian.

De asemenea, Sergio Mattarella a lăudat contribuția importantă a diasporei moldovenești la dezvoltarea economică și socială a Italiei.

Amintim că aceasta este prima vizită a unui președinte italian în Republica Moldova.

O Declarație comună cu Italia în sprijinul aderării R. Moldova la UE și un Program de Cooperare Culturală au fost semnate între cele 2 țări

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,12 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
20
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău