O cunoscută jurnalistă din Turcia, plasată în arest preventiv pentru ”insultă adusă președintelui”, după ce ea a citat la televiziune un proverb

  • 23 Ianuarie 2022 11:51
O cunoscută jurnalistă din Turcia, plasată în arest preventiv pentru ”insultă adusă președintelui”, după ce ea a citat la televiziune un proverb

Jurnalista turcă Sedef Kabas a fost arestată și plasată în detenție preventivă, sâmbătă, pentru ”insultă adusă președintelui”, după ce ea a citat la televiziune un proverb considerat ca vizându-l pe președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.

”Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înțelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul”, a declarat vineri jurnalista, una extrem de cunoscută în Turcia, în direct pe canalul de televiziune Tele1.

Sedef Kabas a publicat proverbul și pe contul său de Twitter, unde are aproximativ 900.000 de urmăritori.

Reținută în noaptea de vineri spre sâmbătă la domiciliul său din Istanbul, jurnalista a fost supusă interogatoriului și ulterior plasată în arest preventiv, a indicat avocatul său, Ugur Poyraz. ”Sperăm că supremația legii va reveni în curând în Turcia”, a adăugat Poyraz.

”Arestarea lui Sedef Kabas pentru ‘insultă adresată președintelui’ este o gravă atingere adusă libertății de exprimare”, a reacționat Sindicatul jurnaliștilor din Turcia (TGS).

”Onoarea biroul prezidențial este onoarea țării noastre. Condamn insultele vulgare făcute împotriva președintelui nostru și a biroului său”, a afirmat șeful Direcției de comunicații din Turcia, Fahrettin Altun.

ONG-urile denunță constant încălcările libertății presei în Turcia, în special după tentativa de puci din iulie 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnaliști și închiderea mai multor media considerate ostile.

În clasamentul pe 2021 privind libertatea presei, realizat de Reporteri Fără Frontiere, Turcia se plasează pe locul 153 din 180.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău