O companie din Ungaria produce pavaje solare pentru alimentarea cu energie a clădirilor

  • 26 Octombrie 2020 15:42
O companie din Ungaria produce pavaje solare pentru alimentarea cu energie a clădirilor

O companie de tehnologie din Ungaria folosește plastic reciclat pentru a produce panouri solare încorporate în pavaje, care au obiectivul de a susține alimentarea cu energie electrică a clădirilor și încărcarea dispozitivelor electronice în spații publice, relatează luni Reuters, preluat de Agerpres.

Celulele solare sunt protejate de plăci de sticlă rezistentă, care permit pavajelor să suporte greutatea vehiculelor, iar secretul funcționării lor constă într-o abordare la scară redusă, a declarat Imre Sziszak, cofondator al companiei Platio, al cărei sediu se află la Budapesta.

"Nu există biți complicați în acest panou. Folosim plastic reciclat care oferă o suprafață foarte puternică și durabilă", a mai spus Sziszak, în timp ce se așeza pe un trotuar în fața unei piscine publice în orașul Komarom, unde panourile solare vor furniza energie verde pentru iluminatul public și pentru o stație de încărcare USB.

"Am vrut să realizăm un produs foarte simplu, care să ne poată oferi energie regenerabilă pentru gospodării", a adăugat el.

O unitate de panouri solare produce aproximativ 20 de wați, iar reprezentanții companiei Platio afirmă că aceasta este singura firmă care folosește plastic reciclat în acest scop.

Celulele solare sunt integrate în pavaj prin utilizarea materialelor plastice reciclate, fiind necesare circa două kilograme pentru fiecare panou, iar pavajele Platio pot fi instalate acolo unde utilizarea tehnologiei solare convenționale nu este posibilă.

"Există numeroase cazuri în care utilizatorii nu pot instala panouri solare pe acoperiș, fie din cauza poziției proaste a casei, fie din cauza sistemului sau a structurii acoperișului, iar în aceste cazuri noi oferim o alternativă foarte bună", a spus Sziszak.

Platio susține că o suprafață de 20 de metri pătrați acoperită cu acest tip de pavaj poate produce suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul anual de energie al unei gospodării obișnuite. 

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău