O companie ce gestionează o carieră de nisip din raionul Anenii Noi a cauzat prejudicii materiale pentru administrația publică locală în valoare peste 9 milioane de lei

  • 13 Mai 11:34
O companie ce gestionează o carieră de nisip din raionul Anenii Noi a cauzat prejudicii materiale pentru administrația publică locală în valoare peste 9 milioane de lei

Pe parcursul lunilor ianuarie - aprilie 2022, ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații, au documentat activitatea ilegală a unei companii ce gestionează o carieră de nisip din raionul Anenii-Noi, cauzând prejudicii materiale de câteva milioane de lei.

În procesul documentării, polițiștii au constatat că factorii de decizie ai companiei, au dispus efectuarea lucrărilor de extragere a nisipului de pe teritorii care nu aveau de fapt această destinație.

Cunoscând despre necesitatea efectuării procedurii de schimbare a destinației terenurilor, aceștia au ignorat prevederile legislației și au continuat lucrările miniere.

Drept urmare, de pe 23 de terenuri cu destinație agricolă, dar și pe o suprafață de 0.20 ha din drumurile de câmp, care constituie proprietate publică, au fost extrase cantități mari de nisip. 

În acest sens,  au fost interpelate organele de resort, și anume Inspectoratul pentru protecția mediului și Institutul de proiectări pentru organizarea teritoriului, care au constatat că prin acțiunile factorilor de decizie ai companiei a fost cauzat prejudiciu material administrației publice locale, în raza căreia se află terenurile, în sumă de peste 9 milioane de lei, ceea ce constituie proporții deosebit de mari.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru samavolnicie, adică exercitarea unui drept legitim sau presupus în mod arbitrar și prin încălcarea ordinii stabilite, fiind cauzate daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.

Dat fiind faptul că aceste acțiuni sunt soldate cu daune în proporții deosebit de mari, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 3 la 8 ani.

Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în această schemă frauduloasă, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,19
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,36 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău