O companie americană a semnat un contract de concesiune pe 50 de ani pentru exploatarea hidrocarburilor în R.Moldova

  • 11 Ianuarie 2017 08:26
O companie americană a semnat un contract de concesiune pe 50 de ani pentru exploatarea hidrocarburilor în R.Moldova

Republica Moldova intră în “zodia” hidrocarburilor, după ce compania americană Frontera Resources a semnat marți un contract de concesiune cu Guvernul de la Chișinău.

Contractul vizează explorarea, producția și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din Republica Moldova, potrivit unor surse din interriorul companiei, relatează InfoPrut.ro, care citează London South East.

Frontera Resources va avea dreptul exclusiv de a explora și de a dezvolta resursele de hidrocarburi pe o suprafață de peste 1 milion de hectare în sudul Republicii Moldova, însă suprafața totală de teren concesionată însumează peste 3 milioane de hectare.

Perioada de concesiune – 50 de ani. Managerii companiei au declarat că, inițial, vor demara o fază de explorare, care este posibil să se întindă pe durata a 10 ani.

„Frontera este foarte încântată să încheie acest acord cu Guvernul Moldovei”, a declarat Steve Nicandros, directorul executiv al companiei.

„Acordul nostru reprezintă o nouă etapă a investițiilor americane în sectorul de petrol și gaze din Republica Moldova și semnifică, de asemenea, începutul unui efort concentrat de a ajuta statul în obținerea independenței energetice pe baza potențialului său în materia resurselor neexploatate”, a adăugat Nicandros.

Contractul semnat cu Guvernul de la Chișinău a fost negociat prin intermediul filialei companiei care activează pe flancul estic al Europei, Frontera Resources International LLC.

”Frontera Resources International” LLC a fost desemnată, în noiembrie anul trecut, câștigător al unui concurs de selectare a concesionarului lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare, conform unui comunicat difuzat de Ministerul Mediului de la Chișinău. 

Frontera Resources, înființată în 1996, a apărut în analizele economice legate de fostele republici sovietice în 2015, fiind considerată o corporație care ar putea reduce dependența de gazul rusesc. La acea dată, Frontera Resources activa în Georgia, iar SUA anunțau lansarea unui parteneriat cu această companie, care operează pe piețele emergente.

Strategia Frontera este aceea de a căuta oportunități în bazinele cunoscute din întreaga lume ca fiind purtătorare de hidrocarburi și unde contextele geopolitice sau economice au dus la izolarea lor într-o periferie a intereselor sau la un stadiu de subdezvoltare.

În prezent, compania exportă petrol din Georgia, folosind pentru transportul pe piața internațională căile ferate și portul georgian Batumi, de la malul Mării Negre, menționează London South East.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău