"Deși nu ți-ai dori să servești așa ceva de Paște, ciocolata este intactă și reprezintă o descoperire remarcabilă”, a declarat Anna Forrest, curatorul fondului național pentru patrimoniu cultural.
Pe capacul cutiei este scris și un mesaj din partea reginei: "Vă urez un An Nou Fericit”, însoțit de inscripția ”Africa de Sud 1900” și de un portret al suveranei.
Cel de-al doilea război al burilor a avut loc în perioada 1899-1902, conflictul încheindu-se la un an după moartea Reginei Victoria, trupele birtanice reușind să învingă forțele a două state sud-africane independente conduse de buri, coloniști afrikaneri. Teritoriile din Africa de Sud au fost astfel incorporate în Imperiul britanic.
Regina Victoria (1819-1901) comandase ciocolata pentru a ridica moralul trupelor.
Principalii trei producători de ciocolată din regat, Cadbury, Fry și Rowntree, făceau parte din mișcarea quakers (o mișcare religioasă cu rădăcini în biserica creștină, ce a luat naștere în Anglia la 1650) și erau împotriva războiului.
Din acest motiv, ei au refuzat să primească bani pentru comanda reginei, iar produsele au fost livrate în cutii fără eticheta fabricantului.