O ceremonie de comemorare a victimelor pogromului din 1903 a avut loc la Chișinău / Igor Grosu: Nu există nicio ideologie în lumea asta care ar merita viața unui om
-
21 Aprilie 2023 13:18
În aceste zile se împlinesc 120 de ani de la pogromul din Chișinău când au fost asasinați 49 de evrei, aproape 500 au fost răniți, circa 2.000 de familii evreiești au rămas fără adăpost, iar 1.500 de prăvălii și case ale acestora au fost ruinate. O ceremonie de comemorare a victimelor pogromului din 1903 a avut loc, astăzi, 21 aprilie, la Chișinău la care au participat oficiali moldoveni și reprezentanți ai comunității evreiești. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit în discursul pronunțat în cadrul ceremoniei despre marcarea „unuia dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria orașului”, transmite Radio Chișinău.
Pogromul împotriva evreilor de la 1903 a fost deja numit în cronici drept unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente dintre istoria Chișinăului. Acest oraș a ajuns să fie martor al unei tragedii și al unor atrocități care au șocat întreaga comunitate internațională, a menționat Președintele Parlamentului Igor Grosu:
„Atenție, totul a început de la un fals. Privind înapoi înțelegem foarte bine cât de important este să păstrăm memoria acelor victime și să facem tot posibilul pentru a nu permite ca cineva să-și permită să mai riște cu astfel de acțiuni. Nu există nicio ideologie în lumea asta care ar merita viața unui om. Rolul autorităților și a instituțiilor statului este unul crucial, datoria noastră, a comunității evreiești, a autorităților din Rep. Moldova este să păstrăm memoria și să transmitem generațiilor noastre cât de importantă este pacea, liniștea, casele și țările noastre”, a spus Igor Grosu.
Președintele Comunității Evreiești din Rep. Moldova, Alexandr Bilinkis a spus că evenimentele din 1903 din Chișinău au cutremurat toată lumea civilizată și au avut consecințe masive:
„Pogromul a avut consecințe masive și pentru evreii din Basarabia, dar și pentru istoria mondială. Semnificația istorică a pogromului din Chișinău din 1903 este că a fost prima, în secolul XX, o astfel de manifestare masivă a antisemitismului, îndreptată spre distrugerea fizică a evreilor”, a declarat Alexandr Bilinkis.
În același context, ambasadorul Israelului la Chișinău, Joel Leon, a subliniat că atacul asupra comunității evreiești în timpul acestei perioade sacre a fost deosebit de șocant:
„Timp de secole evreii au fost țintă și au trecut prin pogromuri, exiluri și alte persecuții. Dar acest pogrom, de la Chișinău, a fost unul deosebit, deoarece a fost primul dintr-o serie de manifestații antisemite. Pogromul din Chișinău înseamnă și un moment de cotitură în istoria poporului evreu. El a fost un imbold pentru comunitățile evreiești din toată lumea să treacă la acțiune, să ceară dreptate, să fugă din Europa și America. Aș fi vrut să profit de ocazia de astăzi ca să amintesc de progresul pe care l-a înregistrat Rep. Moldova, în ultimii ani, în lupta cu antisemitismul și de încurajarea toleranței și diversității”, a menționat Joel Leon
Pogromul evreiesc din 1903 a avut loc la Chișinău pe 6-7 aprilie sau 19-21 aprilie, conform calendarului pe stil nou. În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei.