O cercetare de pionierat în domeniul reproducerii în spațiu a condus la nașterea unor pui de șoarece

  • 15 Iunie 2021 20:50
O cercetare de pionierat în domeniul reproducerii în spațiu a condus la nașterea unor pui de șoarece

O cercetare deschizătoare de drumuri în domeniul reproducerii în spațiu, care a condus la nașterea unor șoareci sănătoși cu ajutorul lichidului seminal liofilizat depozitat timp de mai mulți ani pe orbita terestră, demonstrează posibilitatea de procreere dincolo de Pământ, cu implicații viitoare pentru exploratorii cosmosului, relatează marți Reuters.

Oamenii de știință au anunțat că au produs 168 de pui de șoarece folosind spermă care a fost depozitată la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) timp de cinci ani și zece luni și a fost apoi rehidratată la revenirea pe Pământ și injectată în ovule nefertilizate, transferate ulterior la femele de șoareci într-un laborator japonez.

Celulele din lichidul seminal au fost expuse la radiații de 170 de ori mai mari în comparație cu sperma depozitată la sol în scopuri comparative, la Centrul Spațial Tsukuba al Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială (JAXA).

Teruhiko Wakayama, biolog la Universitatea Yamanashicare, care a contribuit la studiul publicat în jurnalul Science Advances, a declarat că radiația spațială nu a afectat ADN-ului lichidului seminal și nici nu a redus capacitatea de fertilizare a acestuia în comparație cu sperma depozitată la sol.

Puii de șoarece au fost la fel de sănătoși ca și cei concepuți folosind sperma depozitată la sol, cu aspect normal și fără anomalii genetice, a adăugat Wakayama. Totodată, urmașii lor - și chiar și nepoții lor - au avut de asemenea o stare de sănătate bună, a spus cercetătorul.  

Oamenii de știință caută să înțeleagă mai bine modul în care condițiile din spațiu afectează reproducerea. Există temeri conform cărora nivelul ridicat de radiații ar putea favoriza mutații dăunătoare și, de asemenea, condițiile de gravitație zero ar putea împiedica dezvoltarea embrionară.

Cercetările anterioare desfășurate pe orbită au implicat alte viețuitoare, precum musculițe de oțet și pești.

Acesta a fost primul studiu spațial care a implicat celulele reproductive ale mamiferelor.

"Dacă radiația spațială are ca rezultat mutații, poate următoarea generație ar fi puțin modificată. Cu toate acestea, dacă animale trăiesc în spațiu multe generații, mutațiile s-ar acumula", a declarat Wakayama. 'Trebuie să știm cum să ne protejăm de așa ceva", a spus el.

Wakayama a adăugat că în luna august cercetătorii vor trimite embrioni înghețați de șoarece, aflați în stadiu incipient, la bordul ISS unde vor fi dezghețați și crescuți în condiții de gravitație zero.

"Prin acest experiment vom afla dacă gravitația este esențială pentru dezvoltarea embrionilor de mamifere sau nu", a spus Wakayama.

Aceste aspecte ar putea fi problematice dacă omenirea va stabili în viitor colonii în afara Pământului, pe Lună, pe Marte sau în stații spațiale mari, sau va dezvolta tehnologii pentru trimiterea astronauților în misiuni îndelungate către destinații aflate dincolo de sistemul nostru solar, cum ar fi spre cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.

Wakayama a declarat că descoperirile realizate asupra lichidului seminal liofilizat de șoarece sugerează că această metodă ar putea fi utilizată pentru reproducerea umană în spațiu în cazul unor astfel de misiuni îndelungate. 

Sperma liofilizată a fost trimisă în 2013 la bordul ISS unde a fost depozitată într-un congelator, apoi a fost adusă înapoi pe Pământ în 2019.

Cercetătorii au estimat că sperma liofilizată ar putea fi stocată în siguranță la bordul stației spațiale timp de aproximativ 200 de ani.

"Pentru ca oamenii să reziste în spațiu, s-ar putea să fim nevoiți să facem acest lucru pentru a menține diversitatea genetică, nu numai a oamenilor, ci și a animalelor domestice și chiar a animalelor de companie", a declarat Wakayama.

Diversitatea genetică protejează împotriva acumulării de mutații dăunătoare observate în caz de consangvinizare.

Transportul celulelor reproductive liofilizate de la un număr mare de persoane ar fi mai ușor de realizat decât trimiterea animalelor în spațiu și ar putea permite coloniilor stabilite în afara Pământului să dețină animale pentru alimentație și companie, a adăugat Wakayama.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău