O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel

  • 08 Martie 17:20
O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel

O cască militară antică, foarte bine conservată, ce a fost purtată probabil de un soldat grec în timpul războaielor cu persanii, a fost descoperită în portul Haifa din Israel, transmite luni Live Science.

Casca, cu o vechime estimată la 2.700 de ani, a fost descoperită de un vas olandez în 2007 și a fost predată unității de arheologie marină din cadrul Autorității israeliene pentru Antichități (IAA).

"Casca este de tip corintian, după numele orașului Corint din Grecia, unde astfel de căști au fost produse în secolul VI î.Hr", după care acest model de cască a ajuns să fie foarte popular în întregul spațiu mediteranean. conform comunicatului arheologilor israelieni. "Casca a fost fabricată cu foarte multă pricepere, dintr-o singură foaie de bronz, prin încălzire și lovire cu ciocanul, Această tehnică făcea posibilă reducerea greutății căștii, fără a pierde din capacitatea de protecție pentru războinici", se mai precizează în comunicatul emis de IAA.

"Această cască i-a aparținut probabil unui războinic elen de pe una dintre corăbiile de război grecești ce au participat la confruntările navale împotriva persanilor", conform lui Kobi Sharvit, directorul unității de arheologie marină din cadrul IAA.

În perioada din care provine această cască, Persia controla un imperiu ce cuprindea întregul Orient Mijlociu. Persanii au încercat de două ori să invadeze Grecia. Prima dintre invazii a fost stopată în anul 490 B.C., când persanii au fost învinși în apropierea Atenei, în cadrul Bătăliei de la Maraton. Cursele de maraton își trag originile de la fapta unui soldat elen, pe nume Pheidippides, care a fugit până la Atena, aflată la aproximativ 40 de kilometri distanță, pentru a anunța victoria. După ce a spus că grecii au ieșit învingători, soldatul s-ar fi prăbușit și a murit de epuizare.

În cursul celei de-a doua invazii, înaintarea persană a fost încetinită de trupele spartane la Termopile în 480 î.Hr. și apoi persanii au fost învinși și alungați de pe teritoriul elen în 479 î.Hr.

În anii ce au urmat, elenii au trecut în ofensivă și au lansat multiple atacuri împotriva persanilor în Mediterana de Est. Această cască ar fi putut fi purtată de unul dintre războinicii eleni care au participat la aceste confruntări. Ostilitățile dintre greci și persani au continuat până când Alexandru cel Mare a cucerit Imperiul Persan în 330 î.Hr.

Sursa:d

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
5
Sat
8
Sun
10
Mon
10

Curs oficial BNM 14 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2725 -0.0436
USD 17.8904 -0.0066
RON 4.3214 -0.0110
UAH 0.6383 -0.0024
RUB 0.2320 0.0004
Arhivă Radio Chișinău