O campanie de știri false care vizează R. Moldova a fost instrumentată de Moscova în ultima perioadă | Experți: „Sondajele ne arată că doar 30% din populație identifică dezinformarea ca o problemă”
-
01 Martie 2023 16:02
O campanie de știri false care vizează R. Moldova a fost instrumentă de Moscova în ultima perioadă, în contextul războiului informațional purtat de Kremlin pe lângă confruntările militare din Ucraina. Acestea s-au referit la situația din Transnistria și la așa-numitele masări de trupe la frontiera română cu R. Moldova, falsuri dezmințite de autoritățile de la Chișinău, Kiev și București. Dezinformarea și propaganda sunt instrumente ale războiului hibrid și reprezintă o amenințare în adresa securității naționale, atenționează experții în comunicare strategică. Un impact negativ al dezinformării în Rep. Moldova este slăbirea încrederii populației față de instituțiile guvernamentale. Cum ne apărăm de apărăm de atacurile informaționale, transmite Radio Chișinău.
Știrile false și dezinformarea sunt folosite intenționat pentru a influența anumite decizii de interes național în favoarea altui stat, fenomen care s-a intensificat în R. Moldova în contextul războiului din proximitatea noastră.
Pentru a combate dezinformarea este nevoie de o comunicare strategică a statului, în care mesajele instituțiilor să fie la unison. Doar astfel nu vom cădea pradă destabilizărilor, a explicat experta în securitate informațională, Elena Mîrzac, fondatoarea Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare:
„Sondajele ne arată că aproape 9% din populație conștientizează că avem un război hibrid și doar aproximativ 30% identifică dezinformarea ca o problemă. Deci, problema însăși constă în faptul că mai mult de jumătate de populație nu înțelege că este dezinformată. În ultima perioadă, suntem martorii unei campanii de dezinformare despre potențiala începere a anumitor escaladări militare în Transnistria. Acest flux de informație falsă pentru un cetățean de rând care nu cunoaște realitățile sistemului de securitate și apărare are nevoie ca cineva să-i explice”, a spus Elena Mîrzac.
Un alt exemplu de dezinformare și fake-uri apărute în contextul războiului este cel al mobilizării bărbaților în armată. Este un fals folosit cu scopul de destabiliza societate moldovenească, explică experta în comunicare strategică Elena Mârzac: :
„Mobilizarea a fost utilizată ca o sperietoare pentru cetățenii Rep. Moldova chiar de la începutul conflictului militar. Aceste narative false sunt pentru a destabiliza, pentru a minți societatea, dar și pentru a diagnostica, care este gradul de pregătire psihologică a societății pentru a opune rezistență unei eventuale invazii”, a mai precizat Elena Mîrzac.
De la începutul războiului, astfel de ordine false de chemare a tinerilor sau a rezerviștilor în armată au fost difuzate pe diferite platforme on-line sau chiar expediate prin poștă. Cum poate fi depistat un fals de acest fel a explicat pentru Radio Chișinău colonelul Octavian Druță, șeful Centrului Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale:
„Ceea ce am văzut noi în sursele mass-media, ordinile de chemare chiar ca structură erau completate greșit. De exemplu, în antet era indicat Centrul Militar Chișinău, dar trebuie să te prezinți la Centru Militar Edineț. Un alt exemplu este scopul prezentării cetățeanului, acolo era indicat de mobilizare, dar astfel de scopuri noi nu indicăm. Scopul nostru este clarificarea situației militare, acest tip de ordin poate să fie transmis cetățeanului inclusiv și prin poștă, dar alte tipuri de ordine de chemare se eliberează doar personal cetățeanului.
Scopul acestor ordini false este de a crea panică în rândul societății și de a manipula și a dezinforma cetățenii cu obligații militare și nu doar”, a declarat Octavian Druță.
În acest context, Ministerul Apărării îndeamnă populația să se informeze doar din sursele oficiale.