O bere care la livrare costă 2,50 euro și în Dubai se vinde cu 300 de dolari. Călugării belgieni vor vinde online

  • 16 Iunie 2019 14:37
O bere care la livrare costă 2,50 euro și în Dubai se vinde cu 300 de dolari. Călugării belgieni vor vinde online

Copleșiți de comenzi, călugării belgieni trapiști, care fac unele dintre cele mai apreciate beri din lume, au recurs la idei moderne pentru a-și rezolva problema livrărilor: vând online. Ei speră să elimine astfel intermediarii care cresc exagerat prețurile.

La abația Sint Sixtus, aproape de granița cu Franța, trăiesc 19 călugări. Acolo se face bere din 1839. Producția este limitată, pentru ca fabricarea berii să nu acapareze viața monastică și nici să nu aducă câștiguri mai mari decât necesarul comunității, scrie Digi24.

După cel de-al Doilea Război Mondial, călugării au ales să-și vândă berea doar la poarta mănăstirii. Metoda a funcționat bine până când a apărut Internetul și li s-a dus vestea în lumea întreagă.

Era o vreme când lumea venea cu mașinile și stătea la coadă în mijlocul câmpului, bloca străzile, numai ca să cumpere bere de la noi. Am rezolvat parțial problema când am introdus sistemul rezervărilor prin telefon, dar atunci am început să avem liniile telefonice blocate. Unii dintre clienți monopolizau rezervările. Noi pe ei vrem să-i oprim”, spune fratele Godfried de la Abația Sint-Sixtus din Westvleteren.

Bere artizanală, rezervată virtual

Deși călugării le cer clienților să nu revândă berea, nu-i pot opri complet pe intermediari. Astfel, o bere care, cu tot cu garanția pentru sticlă, costă 2 euro și 50 de cenți ajunge să fie vândută cu 12 euro la Bruxelles sau cu 300 de dolari în Dubai.

Ultima picătură a fost când un supermarket olandez a obținut 7.200 de sticle și le-a vândut cu 10 euro folosind și imaginea călugărilor pentru reclamă.

„Noul sistem are o sală de așteptare virtuală. Cei care vor să facă o rezervare trebuie să treacă prin sala de așteptare, timp în care noi verificăm cu câtă vreme în urmă acea persoană a mai comandat bere de la noi. Cei care așteaptă de multă vreme au prioritate”, explică fratele Godfried.

Cine vrea bere artizanală de la călugării din Westvleteren trebuie mai întâi să se înscrie pe siteul lor și poate comanda maximum două lădițe la două luni, după un anumit calendar. În plus, este necesară și o excursie în Belgia, pentru că monahii în continuare nu livrează decât până la poarta abației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău