O asociație anunță că a fost constituită Curtea de Arbitraj a municipiului Chișinău

  • 10 Decembrie 2019 16:42
O asociație anunță că a fost constituită Curtea de Arbitraj a municipiului Chișinău

Asociația obștească „Asociația de Arbitraj din Republica Moldova” anunță despre constituirea Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, care va avea ca scop soluționarea litigiilor naționale și internaționale pe cale amiabilă, fără a apela la instanțele de judecată.

Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Vizant, președintele Asociației de Arbitraj din Republica Moldova, a spus că în ultimul timp nivelul de încredere al agenților economici în instrumentul arbitrajului crește. Tot mai multe persoane juridice, companii care au înțeles avantajele arbitrajul, introduc clauza arbitrară în contractele lor cu clienții.

Președintele Asociației de Arbitraj susține că în viitorul apropiat se va veni cu o propune de Strategie de dezvoltare a arbitrajului în Moldova și cu un set de amendamente și modificări la actele normative pentru a putea spori încrederea în instituțiile de arbitraj. „Ele sunt recunoscute în toată lumea, pur și simplu mentalitatea care există acum în țara noastră și nepopularizarea acestora nu oferă posibilitatea să fie pe larg aplicate procedurile arbitrale. De aceea, misiunea Asociației de Arbitraj este de a populariza instituțiile de arbitraj”, a spus Valentin Vizant.

Alexandr Țelihov, președinte al Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, a menționat că arbitri pot  fi persoane cu experiență, cu reputație impecabilă, cu aptitudini și cunoștințe vaste în domeniul dreptului. Este vorba de avocați, juriști, foști procurori, judecători, care activează de zeci de ani. „Orice jurist care consideră că poate să ofere populației, oamenilor de afaceri, organizațiilor și întreprinderilor cunoștințele, serviciile, o mână de ajutor ca un jurist profesionist, poate să se adreseze la noi și să activeze în cadrul instituției de arbitraj”, a spus Alexandr Țelihov. Arbitru poate fi nu neapărat un jurist, ci orice persoană fizică care, după părerea părții, este competentă în a soluționa litigiul. Părțile vizate în litigiu decid independent numărul de arbitri care vor examina cauza, mersul procedurilor, mecanismul de numire a arbitrilor, cu respectarea principiului de neutralitate, adică niciuna dintre părți nu trebuie dezavantajată sau avantajată.

Potrivit lui Victor Durleșteanu, președintele Camerei de Comerț moldo-chineze, arbitrajul este o alternativă sistemului judecătoresc, iar dacă Republica Moldova își dorește să atragă investiții în țară, investitorii trebuie să fie asigurați de faptul că, în caz de litigiu, va fi cineva care le va face dreptate.

Curtea de Arbitraj din Chișinău este deschisă pentru toți agenții economici, atât naționali, cât și străini, întreprinderile de stat, pentru toți cei care au statut de persoană juridică, iar litigiile lor sunt legate de dreptul comercial, economic. În prezent, în cadrul Asociației sunt peste 30 de arbitri.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,12 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău