O angajată afro-americană a depus plângere împotriva Amazon pentru discriminare

  • 02 Martie 2021 11:48
O angajată afro-americană a depus plângere împotriva Amazon pentru discriminare

Charlotte Newman, o femeie manager afro-americană care lucrează la Amazon, a depus luni o plângere împotriva gigantului tech pe care îl acuză că i-a plătit mai puțin decât omologilor săi albi de sex masculin și că a menținut un climat de discriminare care i-a permis chiar unui coleg "să se simtă liber să o hărțuiască sexual", informează AFP, preluat de Agerpres.

Plângerea detaliază eforturile lui Newman, angajată a AWS, divizia de cloud computing a grupului, să își alerteze șefii cu privire la prejudecățile rasiste și sexiste care afectează constant femeile de culoare și carierele lor.

"Comportamentul discriminatoriu al Amazon nu s-a limitat însă la a o plăti pe Newman mai puțin decât pe colegii ei albi și la a nu o promova ani de zile după ce își asumase responsabilități mai mari", notează avocații ei.

"Un coleg aflat mai sus în ierarhie s-a simțit liber să o hărțuiască sexual, uneori chiar și în public, demonstrând poziția vulnerabilă a lui Newman în cadrul companiei", au adăugat aceștia.

În octombrie anul trecut, la patru luni după ce Newman a raportat actele de hărțuire - atingeri, avansuri nedorite și observații jignitoare - vinovatul a fost concediat.

Plângerea menționează, de asemenea, circumstanțele care au contribuit la decizia Charlottei Newman de a iniția procedurile: deznădejdea multor colegi afro-americani care se simt devalorizați, chiar hărțuiți, și contextul politic din Statele Unite.

"Newman simte nevoia să vorbească în lumina protestelor recente împotriva exemplelor sfâșietoare de nedreptate rasială, care includ uciderea Breonnei Taylor pe 13 martie 2020 și a lui George Floyd la 25 mai 2020."

Avocații săi citează, de asemenea, un articol recent apărut în Vox, intitulat: "Prejudecăți, lipsă de respect și retrogradări: angajații de culoare susțin că Amazon are o problemă rasială".

De asemenea, mai mulți angajați afro-americani, inclusiv Newman, acuză Amazon că i-a angajat pe post inferior celui pentru care au candidat.

Potrivit plângerii, în septembrie 2019, angajații de culoare "erau atât de demoralizați de lipsa de atenție acordată acestor condiții atât de flagrant inegale, încât au redactat un memorandum lung cu propuneri foarte detaliate pentru a contracara dezechilibrele bazate pe origine etnică și gen".

"Amazon lucrează din greu pentru a promova o cultură organizațională diversă, corectă și incluzivă, iar aceste acuzații nu reflectă aceste eforturi sau valorile noastre. Nu tolerăm niciun fel de discriminare sau hărțuire", a declarat un purtător de cuvânt al grupului din Seattle, precizând că în prezent compania cercetează noile acuzații care o vizează.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău