O aeronavă a Forțelor Aeriene Române, cu echipament anti-COVID la bord oferit de NATO, a ajuns în această seară la Chișinău

  • 29 Martie 2021 21:07
O aeronavă a Forțelor Aeriene Române, cu echipament anti-COVID la bord oferit de NATO, a ajuns în această seară la Chișinău

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române, cu echipament anti-COVID la bord, oferit de NATO, a ajuns în seara zilei de ieri la Chișinău. Este vorba despre o misiune de asistență umanitară internațională în sprijinul Republicii Moldova, în contextul pandemiei COVID-19, pentru transportul a 1,5 tone de echipamente de protecție sanitară

Lotul conține o sută de mii de măști de unică folosință de tip FFP2, cumpărate din bani oferiți de Luxemburg și Norvegia.

Echipamentul,  în valoare de 190 de mii de dolari, a fost întâmpinat pe Aeroportul din Chișinău de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, de consilierul prezidențial în sănătate, Ala Nemerenco și reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Denis Cernelea, spune că aceste echipamente vor ajunge în toate spitalele din Republica Moldova.

Cu toții cunoaștem prin ce perioadă dificilă trecem acum. Acest lot de echipament va fi distribuit tuturor instituțiilor din țară. Cu siguranță vor contribui la o protecție atât de importantă pentru personalul medical.

Consiliera președintei Maia Sandu pe probleme de sănătate, Ala Nemerenco, susține că acest gest este un act de solidaritate rar întâlnit.

Președinția își exprimă toată gratitudinea și respectul pentru țările Alianței Nord Atlantice care au venit cu acest suport important, ceea ce demonstrează un act de solidaritate rar întâlnit. Este al doilea lot dintr-un ajutor umanitar destul de important în mărime de jumătate de milion de euro - un echipament foarte sigur, de bună calitate și vine la timp, ca să suplinească necesitățile sistemului medical din R. Moldova.

Ajutorul umanitar oferit de NATO a ajuns în Republica Moldova prin intermediul Lituaniei, care e punct de contact al Alianței la Chișinău, în timp ce cheltuielile pentru transport au fost asumate integral de România. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, spune că prin astfel de acțiuni NATO demonstrează o dată în plus că nu este dor o structură militară, ci și un partener de nădejde pentru cetățenii moldoveni în perioade de criză umanitară.

Cred că cetățenii Republicii Moldova trebuie să simtă că suntem solidari cu ei atât pe platforma europeană, cât și pe platforma NATO. Totodată suntem solidari și pe platforma bilaterală, cu diverse ajutoare pentru cetățenii Republicii Moldova. Cât privește NATO, alianța noastră este una politico-militară, caracterizată printr-un principiu al muschetarilor: „Toți pentru unul și unul pentru toți”, și iată că Republica Moldova a fost inclusă în acest plan de sprijin. Mulțumesc și eu țărilor care au contribuit la fondul fiduciar al NATO, datorită cărora au fost cumpărate aceste ajutoare, în primul rând Luxemburgului și Norvegiei. Sunt mândru de forțele armate române că au putut să realizeze acest transport atât de repede.

Este cea de-a doua parte a asistenței umanitare oferite țării noastre de NATO pentru combaterea pandemiei. Prima parte, în valoare de peste 300 de mii de dolari, a fost livrată în luna februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău