Numeroși curioși admiră spectacolul lavei la vulcanul Mauna Loa din Hawaii

  • 02 Decembrie 2022 14:13
Numeroși curioși admiră spectacolul lavei la vulcanul Mauna Loa din Hawaii

Numeroși curioși se grăbesc să ajungă în preajma vulcanului Mauna Loa din Hawaii pentru a asista la spectacolul lavei ce se prelinge pe versanții celui mai mare vulcan activ din lume, care a început săptămâna aceasta să erupă pentru prima dată din 1984, informează Reuters, citat de Agerpres.

După ce Agenția pentru managementul dezastrelor din Hawaii a spus că nu sunt indicii potrivit cărora lava va amenința regiunile populate, zeci de persoane, inclusiv familii cu copii în pijamale, vin în apropierea versantului. După ce scot din vehicule scaune de camping și fotolii din puf, se instalează și urmăresc uimitorul fenomen timp de câteva ore. Vin chiar și artiști locali pentru a picta la fața locului momente din timpul erupției.

Fluxul de lavă care se scurge de pe Mauna Loa începe să încetinească și să se împrăștie, au spus autoritățile, menținându-se la o distanță de peste cinci kilometri de autostrada din apropiere.

Observatorul Vulcanologic din Hawaii din cadrul Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a anunțat în cel mai recent buletin referitor la Mauna Loa că principalul flux de lavă se deplasează cu o viteză de 40 de metri pe oră. Serviciul a spus că detectează activitate seismică în regiune, ceea ce înseamnă că magma ajunge în continuare în fisuri, iar ''activitatea va continua probabil atâta timp cât se întâmplă acest lucru''.

Mauna Loa are o altitudine de 4.169 de metri și face parte dintr-un lanț vulcanic care a dus la formarea insulelor Hawaii. A erupt cel mai recent în martie și aprilie 1984 când a ejectat un flux de lavă care a ajuns la o distanță de opt kilometri de Hilo, cel mai are oraș din insulă.

Agenția pentru managementul dezastrelor din Hawaii a anunțat că a deschis două adăposturi pe insulă ca măsură de precauție, dar nu a emis încă ordine de evacuare.

Circa jumătate din erupțiile înregistrate la Mauna Loa au fost limitate la zona vârfului, a precizat agenția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău