Nume mari de la Hollywood la Festivalul de Film de la Cannes

  • 17 Mai 18:10
Nume mari de la Hollywood la Festivalul de Film de la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes, care se deschide marți, se pregătește pentru o ediție extraordinară a 75-a aniversară, cu o selecție de nume mari de la Hollywood, nou-veniți faimoși și câștigători anteriori ai Palme d’Or – o revenire impresionantă, chiar dacă conflictul din Ucraina umbrește evenimentul, scrie Reuters, citată de News.ro

„Sincer cred că aceasta este unul dintre cele mai bune programe de la Cannes din ultimii ani”, a declarat Scott Roxborough, șeful biroului european pentru The Hollywood Reporter, notează sursa citată

Festivalul se desfășoară în perioada 17-28 mai, reluându-și calendarul tradițional după doi ani de perturbări pandemice. A fost anulat în 2020, iar anul trecut s-a mutat în iulie, când a fost ținut sub protocoale stricte COVID.

Anul acesta, petrecerile au revenit, iar numele importante de la Hollywood vor include „Top Gun Maverick” al lui Tom Cruise, care îl va aduce pe star la Cannes pentru prima dată în trei decenii, precum și filmul biografic „Elvis” al lui Baz Luhrmann, cu Austin Butler și Tom Hanks în rolurile principale.

„Este o tradiție să-i avem pe prietenii noștri americani, să nu uităm că Festivalul de la Cannes, în 1939 și în 1946, a fost practic co-construit, co-inventat de Franța și Hollywood”, a declarat directorul festivalului Thierry Fremaux, într-o conferință de presă.

Actorul Forest Whitaker va fi prezent pentru a primi Palme D’Or onorific al festivalului pentru întreaga carieră. David Cronenberg va marca revenirea sa cu filmele de groază cu „Crimes of the Future” în care joacă Viggo Mortensen, Kristen Stewart și Lea Seydoux.

Asia va fi reprezentată semnificativ, în ciuda absenței Chinei, cu filme de Park Chan-wook și Hirokazu Kore-eda în competiție, iar actorul din „Squid Game” Lee Jung-jae ăși va prezenta în premieră noul film „Hunt”.

„Toată lumea vrea să se întoarcă pentru acest moment, un fel de retrezire a cinematografiei aici, la Cannes”, a spus Roxborough.

Festivalul se deschide marți cu un film cu zombi, „Final cut” („Coupez!”), al regizorului francez Michel Hazanavicius, care a schimbat titlul din „Z, like Z” pentru a elimina o referire la litera care a devenit asociată cu războiul din Ucraina.

Festivalul a interzis prezența delegațiilor oficiale ruse la eveniment, dar va prezenta „Tchaikovski’s Wife” a regizorului rus în exil Kirill Serebrennikov care a vorbit deschis despre război.

De asemenea, va fi proiectat „Mariupolis 2” al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, 45 de ani, care a fost ucis în Mariupol, orașul ucrainean puternic bombardat de forțele ruse, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la film. Il va prezenta logodnica lui Hanna Bilobrova, care a terminat proiectul.

O altă înregistrare ucraineană este un film de debut al lui Maksim Nakonechnyi, „Butterfly Vision”, povestea unei tinere ucrainene care se întoarce în țara ei după ce a fost capturată și apoi eliberată într-un schimb de prizonieri.

„Ne vom gândi mult la film, dar nu ne vom opri niciodată să ne gândim la ceea ce se întâmplă și în Ucraina”, a spus Fremaux, care a primit multe întrebări despre poziția festivalului față de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
20,98
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,24 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
24
Sun
25
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău