Astfel, acesta va pune în aplicare a treia componentă a planului convenit de Consiliu în martie 2023 pentru a asigura creșterea pe termen lung a producției europene de muniții în beneficiul Ucrainei și al statelor membre ale UE.
“Datorită acordului, care a fost încheiat în timp record cu privire la ASAP, UE va consolida și va accelera producția proprie de muniții și rachete a Europei. Aceasta este încă o dovadă a angajamentului de neclintit al UE de a sprijini Ucraina, de a consolida baza tehnologică și industrială de apărare a UE și, în cele din urmă, de a asigura securitatea și apărarea pe termen lung a cetățenilor UE”, a declarat Margarita Robles, ministrul spaniol al apărării
Normele convenite introduc un “instrument” prin care UE va sprijini financiar consolidarea capacităților de producție industrială a UE pentru muniții și rachete de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și de valori. Acest sprijin financiar va fi acordat sub formă de granturi pentru diferite tipuri de acțiuni care contribuie la eforturile industriei europene de apărare de a-și spori capacitățile de producție și de a aborda blocajele identificate.
În plus, noile norme vor facilita accesul la finanțare pentru întreprinderile din UE din domeniul munițiilor și rachetelor, eventual prin intermediul așa-numitului “Fond de accelerare”. Acest fond este menit să faciliteze accesul întreprinderilor producătoare de muniții și rachete din întregul lanț valoric la finanțare atât publică, cât și privată, pentru a accelera investițiile necesare pentru creșterea capacităților de producție.
Acordul provizoriu trebuie acum să fie aprobat de Consiliu și de Parlament. Acesta va fi apoi adoptat în mod oficial de ambele instituții, în urma revizuirii juridico-lingvistice. Se preconizează că semnarea și intrarea în vigoare vor avea loc înainte de sfârșitul lunii iulie.
Comunicarea comună din 2022 privind lacunele în materie de investiții în domeniul apărării a evidențiat faptul că subinvestiția continuă în domeniul apărării a dus la lacune atât în ceea ce privește capacitățile, cât și în domeniul industrial în UE.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a expus piața europeană a apărării și a echipamentelor la provocări și mai mari, deoarece UE și statele sale membre și-au intensificat eforturile pentru a răspunde nevoilor urgente de apărare ale Ucrainei.
La 20 martie 2023, Consiliul a convenit asupra unei abordări în trei direcții, care vizează furnizarea unui milion de cartușe de artilerie pentru Ucraina în cadrul unui efort comun în următoarele douăsprezece luni. Acesta a convenit să livreze de urgență muniție sol-sol și muniție de artilerie Ucrainei și, dacă se solicită, rachete din stocurile existente sau reprioritizarea comenzilor existente.
De asemenea, a solicitat statelor membre să achiziționeze în comun muniție și, dacă se solicită, rachete de la industria europeană de apărare și din Norvegia; acest lucru s-ar întâmpla în contextul unui proiect existent coordonat de Agenția Europeană de Apărare sau prin intermediul unor proiecte de achiziție complementare conduse de statele membre, pentru a-și reface stocurile, continuând în același timp să sprijine Ucraina.
De asemenea, Consiliul a invitat Comisia să prezinte propuneri concrete pentru a sprijini de urgență creșterea rapidă a capacităților de producție ale industriei europene de apărare, pentru a asigura lanțurile de aprovizionare, pentru a facilita proceduri eficiente de achiziții publice, pentru a aborda deficitele în materie de capacități de producție și pentru a promova investițiile, inclusiv, dacă este cazul, mobilizând bugetul Uniunii.