Numărul virozelor, în creștere

  • 27 Ianuarie 2015 16:30
Numărul virozelor, în creștere

Numărul cazurilor de viroze și infecții respiratorii în Chișinău este în creștere.

Doar pe parcursul ultimei săptămâni în capitală au fost înregistrate 1872 de cazuri noi, față de 1700 săptămâna trecută. Jumătate dintre bolnavi sunt copii cu vârsta de până la 6 ani.

Potrivit specialistului principal din cadrul Centrului municipal de sănătate publică, Silvia Plămădeală, în perioada de referință a fost înregistrat și un caz de infectare cu virusul H1N1, cunoscut ca gripă porcină, persoana fiind în prezent în afara oricărui pericol.

Înregistrăm o majorare acută a infecțiilor căilor respiratorii. Din totalul acestor cazuri 45 sunt copii. Mai afectați au fost persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani. În ultima săptămână în municipiul Chișinău a fost înregistrat și un caz de gripă de pip A H1 N1 la un copil în vârstă de 4 ani. În prezent acesta e în afara oricărui pericol și se tratează la domiciliu, a declarat Silvia Plămădeală.

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii spun că pentru a face față numărului mare de bolnavi, unii pacienții sunt externați mai repede și sunt nevoiți să-și continue tratamentul acasă.

Potrivit șefei secției diagnostică a spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorbă”, Raisa Popovici,  numărul tot mai mare a virozelor este favorizat de timpul rece de afară. Uneori, situația se agravează  întrucât unii părinți aleg să-și trateze copii acasă, punându-i astfel în pericol. În caz de viroză, medicii recomandă adresarea cât mai urgentă la medic și tratamentul de tip ambulator, evitând deplasarea la policlinică.

Este bine ca bolnavii să se adreseze la medic pentru a coordona tratamentul cu acesta, nu cu mătușa Ioana. Mai mult, bolnavii nu trebuie să meargă la policlinică pentru ca așa îi infectează pe ceilalți din transportul public, pe cei din interiorul instituțiilor medicale. Se recomandă să stea la pat, să cheme medicul acasă cu care să coordoneze tratamentul de rigoare, a declarat Raisa Popovici.

Virozele căilor respiratorii se manifesta de cele mai multe ori prin dureri în gât, cefalee,  febră, guturai,  strănut și dureri musculare.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău