Numărul refugiaților în Republica Moldova este tot mai mare

  • 16 Iunie 2015 17:54
Numărul refugiaților în Republica Moldova este tot mai mare

Numărul refugiaților în Republica Moldova este în creștere în comparație cu anul trecut, în special fiind vorba de persoane sosite din Ucraina.

În 2014 cifra au atins un record de 245 de cereri de a primi statut de refugiat în Republica Moldova, cu aproape 100 mai multe decât au fost în anul precedent, arată datele reprezentanței Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Natalia Zaharescu a participat la ședința Clubului Jurnaliștilor dedicată Zilei Mondiale a Refugiaților și relatează.

Altamro Ahmad este refugiat din Siria, care ajuns în Republica Moldova încă în 2008, fiind student la medicină. S-a căsătorit cu o moldoveancă și a plecat să locuiască în Siria, dar războiul i-a adus, ca refugiați, înapoi în Republica Moldova. Altamro Ahmad vorbește limba română pe care spune că a învățat-o în decursul unui an, cu ajutorul soției sale. Acum locuiește la Bălți împreună cu soția și își continuă studiile în domeniul medicinii.

”Eu sunt de origine din Siria. A fost o țară minunată, dar cu părere de rău, războiul a ajuns la noi și s-a distrus. Noi am fost în pericol pentru viață, am lăsat totul și am venit în 2012 ca refugiat în Republica Moldova. Acum fac specializare, a doua, patru ani, am terminat doi ani și paralel lucrez medic de urgență pe ambulanță”, a declarat Altamro Ahmad.

Și în localitatea Mereni, Anenii Noi, și-au găsit adăpost la un azil special, patru familii de refugiați din Siria, care au fugit de ororile războiului, ne spune primarul localității, Eugen Sălcuțan.

”Sunt familii cu mulți copii, care au fost integrate în câmpul muncii, copiii au fost integrați în instituțiile de învățământ. S-au integrat cu bine, deși aveam rezerve în ceea ce privește toleranța localnicilor față de aceste familii, deoarece din punct de vedere religios sunt diferiți. Dar se vede dorința și râvna lor de a se integra în societatea noastră”, a declarat Eugen Sălcuțan.

Străinii care ajung în Republica Moldova și solicită protecție obțin toate drepturile pe care le are un cetățean al statului, în afara celor politice. Cu toate acestea, până în prezent, refugiaților le-a fost îngrădit dreptul la liberă circulație, pentru că nu puteau obține documente de călătorie. Totuși, la sfârșitul acestei luni, persoanele refugiate vor putea obține pașapoarte, a anunțat șefa Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi.

”Până acum am avut o problemă cu documentele de călătorie ale refugiaților. Am fost nevoiți să comandăm un lot nou de documente de călătorie pentru refugiați. Lotul de documente deja este tipărit, noi până la sfârșitul acestei luni, începem eliberarea actelor de călătorie pentru refugiați”, a declarat Olga Poalelungi.

Până acum refugiații aveau posibilitatea de a călători numai în baza actelor țărilor lor de origine, iar autoritățile Republicii Moldova argumentau că nu dețin blanchete necesare pentru documente de călătorie pentru refugiați și nici condițiile tehnice potrivite pentru tipărirea lor.

La sfârșitul lunii mai 2015, în Republica Moldova erau înregistrați 413 refugiați sau persoane cu statut umanitar și 144 de solicitanți. Cei mai mulți provin din țări afectate de conflicte militare, precum Siria, Ucraina, Armenia, Afganistan și Irak. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău