Numărul refugiaților care se adresează la centrele municipale de plasament a crescut

  • 11 Aprilie 2022 13:02
Numărul refugiaților care se adresează la centrele municipale de plasament a crescut

Autoritățile locale din Chișinău atestă o creștere a numărului de refugiați care se adresează pentru plasament în centrele municipale. „Am dezvoltat planul de reziliență pentru a activa la prima necesitate și alte centre de plasament. Vom fi pregătiți. Sperăm că avem suficiente locuri de plasament cu paturi, saltele, cu toate produsele igienice”, a declarat șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, la ședința de luni a serviciilor municipale.

Boris Gîlca s-a arătat nedumerit de faptul că mai mulți refugiați sunt redirecționați spre alte centre, din afara Chișinăului, chiar de la hotare. Se întâmplă în pofida faptului că „la Chișinău este cea mai bună infrastructură și cele mai bune și mai multe spații de cazare”, a remarcat oficialul, citat de IPN.

De asemenea, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a menționat importanța asigurării asistenței continue la Centrul de plasament temporar de la Patria Lukoil din sectorul Râșcani, care dispune de 250 de locuri de cazare, cu posibilitate de extindere pentru un număr mai mare de solicitanți.

„La Centrul de plasament temporar de la Patria Lukoil activează în continuare infrastructura cu servicii suplimentare esențiale pentru refugiați, inclusiv serviciile de cazare, asistența socială, asistența medicală, susținerea psihologică, activități cu copiii, suport logistic și alt suport necesar pentru transportarea peste hotare a acelor persoane care doresc să plece peste hotare. Avem servicii de consiliere, de informare pentru angajarea în câmpul muncii. Și, cel mai important, rămâne distribuirea pachetelor alimentare și nealimentare pentru toți refugiații care se adresează, indiferent de locul unde vin, din Chișinău, din suburbia, chiar din raioane. Disponibilitatea acestor pachete este zilnică, de luni până vineri, în dependență de produsele care le avem în depozit”, a menționat Boris Gîlcă.

Stocurile sunt completate de către agenții economici locali donatori. „Au fost zile când au lipsit produsele din depozit, era imposibilă executarea formării coletelor și depozitul a fost închis. În continuare aceste servicii vor fi disponibile în limita rezervelor, în limita acelor bunuri care ajung la depozit”, a  precizat oficialul. 

De la deschiderea acestui centru, de produse alimentare și nealimentare au beneficiat aproape 4 mii de persoane, dintre care 17% au venit a doua oară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău