Numărul persoanelor infectate cu virusul A H1N1 ar putea crește

  • 28 Ianuarie 2013 13:29
Numărul persoanelor infectate cu virusul A H1N1 ar putea crește

Autoritățile anunță despre 12 cazuri de gripă înregistrate în Republica Moldova, dintre care 4 persoane s-au infectat cu virusul A H1N1, așa-numita gripă porcină, pe care specialiștii o cataloghează în prezent ca gripă sezonieră.

Deocamdată nu se cunoaște numărul îmbolnăvirilor confirmate clinic, dar acesta ar putea fi mai mare, întrucât nu toți bolnavii au fost supuși testului de laborator.

Cinci cazuri dintre cele confirmate prin teste de laborator au fost depistate în Chișinău, două la  Comrat, două la Călărași, unul la Soroca și alte  două cazuri la Ungheni. Potrivit ministrului adjunct al Sănătății, Octavian Grama, deocamdată nu poate fi vorba despre o epidemie de gripă în Republica Moldova, dar tendința este de creștere a numărului de infectări.

Totuși, numărul cazurilor de gripă ar putea fi mai mare, întrucât, nu toți bonavii au făcut teste de laborator. Potrivit Direcției de Sănătate a municipiului Chișinău, în Capitală, alte 6 cazuri de gripă au fost confirmate clinic. Vicepremierul pentru politici sociale, Mihai Moldovanu.

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică avertizează că în decursul unei săptămâni, gripa va deveni mai agresivă, la fel cum se întâmplă, în prezent, în țările Europei Occidentale. Punctul culminant al acestui sezon de gripă va fi între 20 și 25 februarie și se va încheia în martie. Profesorul Constatin Spânu a explicat că virusul dominant este A (H1N1), așa-numita gripă porcină, care este considerată acum gripă sezonieră și este tratată la fel ca și celelate tipuri de gripă.

În 2009, gripa porcină a provocat moartea a sute de oameni în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova.

Medicii le recomandă persoanelor care prezintă simptome de gripă, precum febra sau dureri musculare, să se adreseze la centrele de sănătate sau la medicul de familie. Bolnavilor le este administrat medicamentul Tamiflu, care, potrivit specialiștilor, este eficient doar în primele 48 de ore la de depistarea simptomelor. Potrivit Ministerului Sănătății, în spitalele raionale au fost repartizate 200 de mii de cutii cu acest preparat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău