Numărul persoanelor cu diabet a crescut de patru ori în ultimii 40 de ani ajungând la 420 de milioane, potrivit OMS

  • 14 Noiembrie 2019 19:31
Numărul persoanelor cu diabet a crescut de patru ori în ultimii 40 de ani ajungând la 420 de milioane, potrivit OMS

Excesul de greutate, lipsa activităților fizice și creșterea demografică au făcut ca numărul persoanelor care suferă de diabet să crească de patru ori în ultimele patru decenii, ajungând la 420 de milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează joi EFE.

"Diabetul a devenit o mare problemă de sănătate publică. Din 1980, numărul persoanelor cu diabet nu a încetat să crească", a declarat Gojka Roglic, responsabil al programului OMS pentru controlul diabetului, la conferința de presă prilejuită de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, marcată pe 14 noiembrie.

Roglic a subliniat că, deși majoritatea persoanelor cu diabet sunt adulți, problema obezității și a alimentației necorespunzătoare face ca această boală să apară la categorii de vârstă tot mai tinere. Diabetul a devenit cea de-a 7-a cauză de deces în lume, potrivit OMS, care subliniază o creștere mai accelerată în țările cu venituri medii și mici, unde prevalența acestei boli este mai mare decât în țările bogate.

Diabetul este numele dat mai multor boli metabolice și endocrine. Cele două tipuri de diabet zaharat sunt: tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, și tipul 2, caracterizat prin prezența unei cantități mai mari de insulină decât în mod normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică față de normal, fără însă a lipsi cu desăvârșire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care poate fi în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Printre semnalele de alarmă care pot indica diabetul se numără senzația frecventă de sete, vederea încețoșată, vindecarea cu dificultate a rănilor, urinarea frecventă și abundentă, starea permanentă de oboseală și chiar extenuare.

Schimbările în modul de viață al populației - alimentație nesănătoasă, sedentarism etc. - din ultimele decenii au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 și până acum, astfel că la ora actuală aproape 9% din populația adultă a lumii suferă de această boală, conform Organizației Mondiale a Sănătății. De aceea, combaterea afecțiunii este una din prioritățile de pe agenda instituțiilor internaționale, ținta fiind ca, până în anul 2025, să se stopeze creșterea numărului cazurilor de diabet și obezitate din întreaga lume, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26
Cer fragmentat
Umiditate:34 %
Vint:2,6 m/s
Sat
20
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
26

Curs oficial BNM 15 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 -0.0000
USD 16.7051 -0.0000
RON 4.0919 -0.0000
UAH 0.6112 -0.0000
RUB 0.2276 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău