Numărul medicamentelor înregistrate în Republicii Moldova este în scădere, iar pentru mai mult de jumătate din medicamente nu au fost aprobate prețurile de producător
-
17 Februarie 2023 17:18
Numărul medicamentelor înregistrate în Republicii Moldova este în scădere, iar pentru mai mult de jumătate din medicamente nu au fost aprobate prețurile de producător, a constatat Curtea de Conturi, într-un raport prezentat astăzi, 17 februarie, după efectuarea auditului conformității introducerii pe piață și gestionării medicamentelor în Republica Moldova. Auditorii au mai constatat acceptarea medicamentelor neautorizate, din cauza lipsei ofertelor la licitații, sau autorizarea importului la preț dublu, transmite Radio Chișinău.
Auditul constată retragerea de pe piață a unui număr semnificativ de medicamente, fapt ce poate avea impact asupra accesului pacienților la unele medicamente. În anul 2021 în Nomenclatorul de Stat erau înregistrate 5800 medicamente, cu 350 mai puține comparativ cu anul 2020. De asemenea, din cauză că deținătorii Certificatului de Înregistrate a Medicamentelor nu au asigurat declararea prețului de producător, în Catalogul Național de prețuri au fost declarate și avizate prețurile doar pentru 3195 tipuri de medicamente, ceea ce reprezintă doar 55% din medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat. Această situație creează premise de majorare a prețurilor la medicamente.
La capitolul importurilor de medicamente neautorizate în Rep. Moldova au fost constatate neconformități în valoare de 289 milioane de lei, a raportat reprezentanta Direcției generale audit, Irina Pîntea:
„Auditul a mai constat că pentru realizarea programului național controlul bolilor rare și anume maladia Wilson konovalov cantitatea necesară de medicamente pentru acești pacienți a fost redusă cu 50%.
La capitolul importului de medicamente misiunea de audit a constatat deficiențe deoarece cantitatea, prețul și data importului nu au corespuns cu datele autorizației de import. Medicamente în sumă de 55 milioane de lei au fost importate în țară după expirarea termenului de valabilitate a autorizației de important.
„Misiunea de audit a constat că instituțiile farmaceutice au fost înființate în orașe cu nerespectarea normativelor demografice”, a declarat , Irina Pîntea.
La capitolul accesului la asistența farmaceutică, misiunea de audit a constatat că instituțiile farmaceutice au fost înființate și amplasate în orașe cu nerespectarea normativelor demografice, în unele depășind cu 40 % cerința, iar alte localități rurale farmaciile sunt insuficiente.
Totodată, raportul a constatat că în cadrul unor instituții pentru nou-născuți, unde nu este pusă în funcțiune tehnica nouă:
„O instituție medicală utilizează mese de încălzire iradiată pentru copii, care au fost puse în funcțiune în anul 1990, deși entitatea dispune de un astfel de utilaj destinat pentru nou-născuți procurate în anul 2022. Dispozitivele medicale utilizate de către instituțiile auditate din domeniul sănătății nu asigură siguranța pacienților deoarece 143 de dispozitive nu au fost supuse verificărilor periodice obligatorii”, a declarat Irina Pîntea.
Raportul a mai arătat că datele privind dispozitivele medicale utilizate în cadrul sistemului de sănătate sunt imprecise și neactualizate. Astfel, instituțiile medico-sanitare publice nu au înregistrat în sistemul informațional peste 700 de dispozitive medicale, în sumă de 165 de milioane de lei.