Numărul locuințelor date în exploatare, în creștere față de anul trecut

  • 29 Noiembrie 2019 17:36
Numărul locuințelor date în exploatare, în creștere față de anul trecut

În primele nouă luni ale anului, au fost date în exploatare peste 6500 de apartamente și case individuale de locuit, cu 58% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Biroul Național de Statistică informează că în mediul urban au fost date în exploatare aproape 6000 de locuințe.

Solicitat de IPN, directorul companiei Cvartal Imobil, Victor Cornea, a comentat că tendința de creștere a numărului de case individuale sau apartamente date în exploatare în perioada ianuarie-septembrie se explică prin cererea ridicată. Situația politică din țară s-a stabilizat, iar oamenii au obținut mai multă siguranță față de investițiile făcute, a menționat Victor Cornea. De asemenea, spune directorul companiei, tot mai mulți vor să se mute din blocurile vechi în blocuri noi.

Victor Cernomorcenco, directorul departamentului marketing al companiei Acces Imobil, amintește că în 2018 au fost date în exploatare șase mii de locuințe, iar în 2017 – peste 7200. Dacă privim în trecut, observăm o tendință ciclică, o dată la doi ani variază, ba crește, ba descrește. Se explică și prin durata construcției. Lucrările la un bloc durează în jur de doi ani. Pentru 2019 se iau în considerare construcțiile începute în 2017, a precizat Victor Cernomorcenco.

Solicitat de IPN, expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a spus că locuințele care s-au dat în exploatare în primele nouă luni ale anului, cel mai probabil au fost vândute anul trecut și construite acum doi-trei ani. Între construcția, vânzarea și darea în exploatare a unei locuințe există o diferență de câțiva ani.

Veaceslav Ioniță a mai spus că, până acum trei ani, companiile de construcții cu întârziere dădeau în exploatare locuințele. Abia în 2017, când au fost lichidate mai multe prevederi abuzive legate de darea în exploatare a locuințelor, fiind scoasă administrația publică locală din proces, a avut loc un „boom imobiliar” și s-au dat în exploatare cele mai multe locuințe din istoria țării. În 2018 a avut loc o prăbușire a pieței, tot ce era de dat în exploatare s-a dat în 2017, iar acum în 2019 pur și simplu se revene la normal, a explicat Veaceslav Ioniță. Expertul a estimat că numărul de locuințe vândute în acest an va ajunge la 25 de mii, cu zece mii mai mult decât media din ultimii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău