Numărul donatorilor de sânge în Rep. Moldova este foarte scăzut. Specialiști: „Ar fi nevoie de 350 – 400 donatori zilnic”

  • 15 Februarie 2023 14:12
Numărul donatorilor de sânge în Rep. Moldova este foarte scăzut. Specialiști: „Ar fi nevoie de 350 – 400 donatori zilnic”

Numărul donatorilor de sânge în Rep. Moldova este foarte scăzut, iar în caz de calamitate sau alte situații excepționale ce ar solicita stocurile Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, ar constitui o problemă de țară, a declarat pentru Radio Chișinău șefa adjunctă a Centrului, Silvia Roșca. Potrivit expertei, ar fi nevoie minim de 400 de donatori zilnic pentru a acoperi deficitul concentrațiilor eritrocitare.

În Rep. Moldova sunt 17 centre de colectare a sângelui, din cauza lipsei echipamentelor de colectare și păstrare, acestea nu sunt prezente în fiecare centru raional. Cel mai solicitat este centrul de colectare din municipiul Chișinău. Pentru centrele regionale, specialiștii de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui organizează mai multe campanii pentru sensibilizarea donatorilor și colectarea sângelui, a spus pentru Radio Chișinău, Silvia Roșca:

„Pentru a fi suplinite sau stocate aceste stocuri, în fiecare zi ar trebui să vină cineva să doneze. Pe țară, ar fi nevoie 350 – 400 donatori zilnic. Pentru a menține aceste stocuri, ar trebui ca în fiecare zi să avem același număr de donatori. Populația nu prea este receptivă și nu vine la punctele de recoltare a sângelui, pentru aceasta se duce o muncă enormă de convingere”, a spus Silvia Roșca.

În caz de calamitate sau stare de urgență, banca de sânge ar fi suprasolicitată, iar rezervele eritrocitare ar constitui o adevărată problemă, a declarat  specialista de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Silvia Roșca:

 „Ca peste tot, produsele sanguine au termen de valabilitate. Produsele congelate sunt astăzi stocuri suficiente pentru întreaga țară, dar – iarăși, noi nu putem să vedem care ar fi impactul (n.r. la nivel național, în caz de calamitate. La concentrațiile eritrocitare mai avem de muncit, trebuie populația să conștientizeze că stocurile acestea se eliberează și trebuie suplinite cu altele noi”, a menționat Silvia Roșca.

Anual, în Rep. Moldova, circa 150 mii de beneficiari sunt înregistrați la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, pentru a completa stocurile sânge congelat, și completarea derivatelor sanguine este nevoie de un număr mai mare de donatori, a subliniat Silvia Roșca.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău