Numărul deceselor cauzate de tuberculoză, din nou în creștere din cauza pandemiei de COVID-19 (OMS)

  • 14 Octombrie 2021 19:35
Numărul deceselor cauzate de tuberculoză, din nou în creștere din cauza pandemiei de COVID-19 (OMS)

Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut din nou pentru prima dată după o pauză de peste 10 ani din cauza pandemiei de COVID-19, care perturbă accesul la serviciile de sănătate, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de AFP.

Situația actuală pare departe de o posibilă ameliorare, întrucât un număr tot mai mare de persoane nu știu că suferă de această maladie, că pot să se trateze și să se vindece, a avertizat OMS în raportul său anual despre tuberculoză pe anul 2020, notează Agerpres.

OMS estimează că aproximativ 4,1 milioane de persoane suferă de tuberculoză dar nu au fost diagnosticate sau nu au fost oficial declarate tuberculoase, o cifră în creștere netă față de cele 2,9 milioane de persoane aflate în această situație în anul 2019.

Pandemia de COVID-19 a anulat anii de progrese înregistrate la nivel mondial în lupta contra tuberculozei, o maladie cauzată de bacilul tuberculozei și care afectează cel mai adesea plămânii.

Potrivit raportului, anul trecut au fost înregistrate 214.000 de decese cauzate de tuberculoză în rândul persoanelor seropozitive (față de 209.000 în 2019) și 1,3 milioane de decese cauzate de tuberculoză în rândul altor persoane (față de 1,2 milioane în 2019). Totalul victimelor este de aproximativ 1,5 milioane, o situație care "trimite omenirea înapoi în anul 2017", potrivit OMS.

"Acest raport ne confirmă temerile că perturbarea serviciilor de sănătate esențiale din cauza pandemiei ar putea să înceapă să anuleze anii de progrese obținute contra tuberculozei", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

"Este o veste alarmantă, care trebuie să servească drept semnal de alarmă la nivel mondial în privința nevoii urgente de a investi și de a inova pentru a compensa lacunele în materie de diagnostic, tratament și îngrijiri medicale acordate milioanelor de persoane afectate de această maladie veche, dar evitabilă și tratabilă", a adăugat directorul general al OMS.

India și Indonezia

Creșterea numărului de decese periclitează strategia OMS, care și-a fixat obiectivul de a reduce cu 90% numărul morților de tuberculoză și cu 80% rata de incidență a tuberculozei până în 2030, în raport cu 2015.

Or, potrivit previziunilor OMS, numărul persoanelor care dezvoltă tuberculoză și mor din cauza acestei boli ar putea fi încă "și mai mare în 2021 și în 2022".

Pe lângă lockdown-urile care au complicat accesul pacienților la centrele medicale, impacturile negative ale pandemiei de COVID-19 asupra serviciilor esențiale de luptă împotriva tuberculozei sunt numeroase, deoarece pandemia de coronavirus a acaparat personalul medical, precum și resursele financiare și tehnice.

Numărul persoanelor nou diagnosticate și declarate tuberculoase de către autoritățile statale a scăzut astfel la 5,8 milioane în 2020, comparativ cu 7,1 milioane în 2019, ceea ce reprezintă o scădere cu 18% în raport cu nivelul raportat în 2012.

Țările care au contribuit cel mai mult la reducerea mondială a cazurilor confirmate de tuberculoză între 2019 și 2020 sunt India, Indonezia, Filipine și China. Aceste țări și alte 12 state au cumulat 93% din scăderea totală a cazurilor confirmate la nivel mondial.

Oferta de tratamente preventive împotriva tuberculozei a avut la rândul ei de suferit: circa 2,8 milioane de persoane au avut acces la astfel de tratamente în 2020, în scădere cu 21% față de anul precedent.

În plus, numărul persoanelor tratate pentru o tuberculoză rezistentă la medicamente a scăzut cu 15%, de la 177.000 în 2019 la 150.000 în 2020, ceea ce echivalează cu doar o treime din totalul celor care au nevoie de astfel de tratamente.

Cheltuielile mondiale consacrate serviciilor de diagnosticare, tratare și prevenire a tuberculozei au scăzut și ele, de la 5,8 miliarde de dolari la 5,3 miliarde de dolari, o sumă care reprezintă mai puțin de jumătate din obiectivul mondial de finanțare a luptei contra acestei maladii, care este de 13 miliarde de dolari pe an până în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:1,03 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
8
Thu
3
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău