Numărul copiilor abuzați este în creștere

  • 22 Aprilie 2013 20:03
Numărul copiilor abuzați este în creștere

Numărul copiilor abuzați în familii, școală sau instituții rezidențiale este în creștere, potrivit datelor Ministerului de Interne, iar pentru contracararea fenomenului este necesară adoptare unui mecanism clar de raportare a acestor delicte.

Subiectul a fost discutat luni, 22 aprilie, în cadrul ședinței Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Anul trecut au fost înregistrate peste 1300 cauze penale în care copii au fost identificați în calitate de victime ale infracțiunilor, cu aproape 600 de cazuri mai mult față de anul precedent, potrivit datelor Mininsterului de Interne. În 265 de cazuri, copiii au fost victime ale abuzurilor sexuale, inclusiv în familie,  spune ministrul în exercițiu, Dorin Recean.
 
În școli, pedagogii au fost instruiți să recunoască un copil aflat în dificlutate, dar deseori polițiștii refuză să coopereze, susține ministrul în exercițiul al educației, Maia Sandu. În opinia acesteia, Guvernul trebuie să adopte cât mai urgent un mecanism care să îi obligă pe toți specialiștii să se implice pentru rezolvarea cazurilor de abuz asupra copiilor.
 
În opinia Stelei Grigoraș, de la Asociația ”Parteneriate pentru fiecare copil”, pentru ca acest mecanism să funcționeze, trebuie instruiți specialiștii și deschise linii telefonice  gratuite pentru ca înșiși copiii să poată raporta un abuz.
 
Parlamentul a adoptat în prima lectură Proiectul legii privin copiii în situații de risc în care sunt definite de situațiile de abuz față de care trebuie protejați copii. Legea stabilește mai multe obligații, în acest sens, pentru primării în calitate de autorități tutelare responsabile de protecția copiilor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău