Numărul cetățenilor care se plâng că nu le sunt protejate datele cu caracter personal este în creștere

  • 29 Ianuarie 2018 17:25
Numărul cetățenilor care se plâng că nu le sunt protejate datele cu caracter personal este în creștere

Numărul sesizărilor din partea populației, care se plânge de faptul că nu sunt protejate datele personale, este în creștere, informează Centrul național pentru protecția datelor cu caracter personal. Directorul instituției, Eduard Răducan a spus într-o conferință de presă că sunt raportate cazuri de utilizare incorectă sau abuzivă a datelor personale de către poliție, în instituțiile medicale, bănci, precum și în presă.

În acest context, autoritățile intenționează să reglementeze modul de utilizare a camerelor de supraveghere video din spațiul public. 

Numărul celor care au sesizat anul trecut Centrul național pentru protecția datelor cu caracter personal a crescut cu o treime față de anul precedent, 2016, ridicându-se până la peste 500 de cereri. Datele unui sondaj comandat de instituție arată, în același timp, că numai 30 la sută dintre cetățeni și-ar cunoaște drepturile în această privință.

Cel mai des, ei consideră că datele personale le sunt accesate sau utilizate în mod ilegal de către instituții de stat precum poliția, instituțiile medicale, bănci, dar și de presă, a subliniat directorul instituției, Eduard Răducan.

„Avem o creștere de aproximativ 35 % a sesizărilor de pretinse prelucrări ilegale a datelor personale. Cele mai multe vin în domeniul polițienesc, sănătate, financiar-bancar. Față de mass-media, avem în ultima perioadă foarte multe sesizări”, afirmă el.

Conceptul de date cu caracter personal este unul nou pentru Republica Moldova, astfel încât nu există o cultură a protejării acestora, observă expertul Centrului pentru Resurse Juridice, Ion Guzun. În același tip, sub paravanul protecției datelor cu caracter personal, autoritățile au avut tentative de a ascunde informații de interes public, a amintit Ion Guzun:

„Anul trecut, de exemplu, am fost martori atunci când s-a încercat, sub pretextul protecției datelor cu caracter personal să fie excluse mai multe elemente de identificare a persoanelor de pe portalul instanțelor judecătorești. Noi acum observăm că sub anumite pretexte jurnaliștilor se încearcă să le fie exclus accesul când vorbim de fondatorii anumitor companii. Avem nevoie ca mai multe aspecte privind datele cu caracter personal să fie reglementate și explicate tuturor cetățenilor, dar mi se pare că de anumite aspecte ale datelor cu caracter personal se abuzează prin diferite forme camuflate”.

Menționăm că protecția datelor cu caracter personal a fost și motivul pentru care organizația unionistă Unirea-ODIP este cercetată contravențional pentru colectarea de semnături, la plângerea depusă de un cetățean.

Potrivit Centrului pentru protecția datelor, pentru colectarea semnăturilor, organizația trebuia să se înregistreze în Registrul de evidență a operatorilor de date cu caracter personal.

Reprezentații Centrului au mai anunțat în cadrul conferinței de presă că elaborează un proiect de lege privind reglementarea instalării camerelor de supraveghere din instituțiile de învățământ, din transport, de pe străzi, inclusiv camerele care supraveghează traficul rutier. Anterior, instituția a cerut scoaterea camerelor de supraveghere din sălile de clasă a instituțiilor de învățământ, după o hotărâre CEDO referitoare la acest subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău