Numărul cererilor depuse de cetățenii R.Moldova la CEDO este în scădere 

  • 22 Noiembrie 2017 14:31
Numărul cererilor depuse de cetățenii R.Moldova la CEDO este în scădere 

Numărul de cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și de condamnări a Republicii Moldova a scăzut, dar în continuare este printre cel mai mare pe cap de locuitor. Cele mai multe încălcări constatate țin de condițiile de detenție, iar în ultimul timp, tot mai multe condamnări sunt pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea de Est, de care se face vinovată Federația Rusă. Subiectul a fost discutat astăzi la Comisia juridică a Parlamentului. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat până în prezent 352 de hotărâri de condamnare a Republicii Moldova, constatând violări ale Convenției. Pentru aceste încălcări, Republica Moldova a trebuit să plătească aproape 300 de milioane de lei. Cele mai multe încălcări constate de Curte țin de condițiile de detenție, iar anterior, acestea se refereau și la cazuri de maltratare sau neexecutarea deciziilor, a declarat în timpul audierilor agentul guvernamental, Oleg Rotari.

Totodată, el a menționat că atât numărul de cereri depuse la CEDO din partea cetățenilor Republicii Moldova, cât și numărul de hotărâri sunt în scădere în ultimii ani.

„În 2016 Curtea a recepționat 1005 cereri împotriva Moldovei, iar anul acesta până la 1 octombrie au fost depuse doar 700, ceea ce denotă tendința în descreștere a acestui fenomen numit CEDO. În anul 2016 au fost pronunțate 20 de hotărâri în privința Republicii Moldova. Anul acesta nu sunt decât 13 dintre care 7 se referă la cauzele transnistrene. Însă pentru Republica Moldova aceasta nu este o responsabilitate, pentru că de faptă Rusia a fost declarată vinovată pentru aceste încălcări”.

Scăderea este una nesemnificativă și nu se datorează îmbunătățirii actului justiției în Republica Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău avocatul Vitalie Zama de la organizația „Juriștii pentru Drepturile Omului”. El a menționat că Republica Moldova rămâne în topul statelor cu un număr mare de adresări la CEDO pe cap de locuitor.

„Este o scădere, dar este nesemnificativă. Oricum rămân aproximativ 1000 de cereri în fiecare an. Sondajele arată că oamenii nu au încredere în justiție. Suntem e locul 7 din 47 de este după numărul de cereri raportat la numărul de locuitori”, a declarat Vitalie Zama.

Recent, Republica Moldova a marcat 20 de ani de când este parte a Convenției Europene pentru Drepturile Omului.   Prima hotărâre a Curții de la Strasbourg în privința Republicii Moldova a fost pronunțată în 2001, cu referire la Mitropolia Basarabiei, pe care autoritățile de atunci refuzau să o înregistreze. O decizie importantă a CEDO a fost cea din cazul Ilașcu, în care Federația Rusă a fost recunoscută ca fiind responsabilă de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău