Numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în Europa de Est a depășit 20 de milioane

  • 24 Octombrie 2021 14:13
Numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în Europa de Est a depășit 20 de milioane

Numărul infectărilor cu SARS‑CoV‑2, înregistrate până acum în Eurpa de Est a depășit, duminică, 20 de milioane, potrivit unui calcul al Reuters, în condițiile în care regiunea se confruntă cu cea mai grea perioadă de la debutul pandemiei, iar vaccinarea este lentă.

Țările din regiune au cele mai scăzute rate ale vaccinării din Europa, mai puțin de jumătate din populație primind o singură doză. Ungaria are cea mai ridicată rată de vaccinare, cel puțin o doză fiind administrată la 62% din populație, în timp ce Ucraina a vaccinat cu o singură doză doar 19% din populație, conform Our World in Data.

Numărul cazurilor noi din regiune a crescut constant, iar acum se situează la o medie zilnică de 83.700 de cazuri - cel mai mare nivel după noiembrie 2020, arată datele coroborate de Reuters până vineri. Chiar dacă însumează doar 4% din populația globală, în estul Europei s-au înregistrat aproximativ 20% din totalul cazurilor noi raportate la nivel global. Conform unei analize a Reuters, trei dintre primele cinci țări din lume în care sunt raportate cele mai multe decese asociate COVID-19 sunt în estul Europei - Rusia, Ucraina și România.

În condițiile în care valul de infectări se intensifică, numeroase persoane din estul Europei se împart între sfidare și regretul de a nu se fi vaccinat. Sute de oameni au protestat la Sofia și în alte orașe împotriva certificatelor obligatorii care au intrat în vigoare joi, limitând accesul în spațiile publice interioare doar la cei care au fost vaccinați. Un sondaj al Comisiei Europene - Eurobarometrul, a relevat că cel puțin una din trei persoane din majoritatea statelor din estul Uniunii Europene nu are încredere în sistemul medical, spre deosebire de o medie de 18% la nivelul întregului bloc comunitar. Peste 40% din totalul cazurilor noi raportate în estul Europei au fost în Rusia, unde la fiecare cinci minute sunt testate positiv 120 de persoane, potrivit unei analize a Reuters. Sistemul de sănătate al țării funcționează într-o stare majoră de tensiune, a declarat, miercuri, ministrul sănătății, Mihail Murașko.

Vineri, țara a raportat un record de decese asociate COVID, pentru a patra zi consecutiv. Până acum, în Rusia, au fost vaccinați cu o singură doză aproximativ 36% dintre locuitori. Moscova - cel mai populat oraș și capitala țării, va închide, în următoarele două săptămâni, toate întreprinderile, cu excepția magazinelor esențiale precum supermarketurile și farmaciile, pentru a ține în frâu răspândirea bolii. Slovacia a raportat 3.480 de cazuri noi de COVID-19 la 19 octombrie, cel mai grav bilanț, după luna martie, potrivit datelor de miercuri ale Ministerului Sănătății. Țara are una dintre cele mai scăzute rate ale vaccinării din UE, fiind vaccinați complet puțin peste jumătate din adulți, din totalul celor 5,5 milioane de locuitori.

În România, spitalele sunt suprasolicitate până aproape de colaps, fiind ocupate toare paturile de urgență din întreaga țară. De asemenea, morgile lucrează la capacitate maximă. Țara a raportat, marți, recorduri ale deceselor și îmbolnăvirilor. Virusul a ucis, în medie, un om la fiecare cinci minute, în luna octombrie, în România, unde rata vaccinării este scăzută. Ucraina a înregistrat un record al noilor infectări cu coronavirus și decese asociate acestuia vineri, pentru a a doua zi consecutiv. Totodată, a fost prelungită starea de urgență, ce permite autorităților să impună restricții până la sfârșitul anului, pentru a limita infectările.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău