Numărul candidaților la BAC se reduce, Ministerul Educației consideră că e un semn de bun augur

  • 21 Octombrie 2016 17:27
Numărul candidaților la BAC se reduce, Ministerul Educației consideră că e un semn de bun augur

Numărul candidaților care aspiră la o diplomă de bacalaureat s-a redus cu aproximativ 6 mii de elevi, în ultimii doi ani, constată un raport al Misnierului Educației și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Astfel, dacă în 2014 numărul candidaților admiși la examenele de BAC era de peste  27 de mii de elevi, atunci în 2016 numărul lor a scăzut la peste 21 de mii, transmite IPN.

De asemenea, în anul de studii 2016-2017 admiterea în clasa a 10-a fost organizată în doar 294 de licee din cele 375 existente. În doar 161 de licee a existat un număr suficient de elevi pentru a forma două clase de a 10-a, așa cum stipulează regulamentul în domeniul educației. Celelalte instituții au format o singură clasă de a 10-a, cu titlu de excepție, se mai arată în raport.

Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală, acesta este rezultatul eveluției situației demografice din Republica Moldova.

El a mai constatat că numărul liceelor este în continuă descreștere, iar cei mai mulți elevi otează pentru instituțiile de învățământ din mediul urban, în defavoarea celor rural. În circa 45% din licee la examenele de BAC au fost admiși mai puțin de 25 de candidați.

La rândul său, ministrulEducației, Corina Fusu, susține însă că dinamica promovării la examenele de bacalaureat este pozitivă.

Astfel, în sesiunea din acest an, aproape 9 din 10 candidați au susținut cu brio examenul de BAC, spre deosebire de 7 din 10, câți au fost acum doi ani, spune Corina Fusu.

Raportul arată că, deși numărul liceelors-a redus, calitatea instruirii s-a îmbunătățit. În sesiunea curentă fiecare al 5-lea liceu a avut o rată de promovare de 100%.

Un alt aspect evidențiat de analiza datelor comparative arată că, față de anul 2014, s-a diminuat de aproximativ două ori numărul candidaților de la profilul real. În acelaș timp, candidații de la profilul real care au promovat examenul de bacalaureat au obținut medii generale mai mari decât colegii lor de la profilul umanist.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău